Στο ΓΕΝ το αίτημα της Καλαμάτας για δημιουργία Υδάτινου Πεδίου

Στο ΓΕΝ το αίτημα της Καλαμάτας  για δημιουργία Υδάτινου Πεδίου

Εκτιμάται ότι σε δύο μήνες θα έχει εγκριθεί

Κατατέθηκε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού η πρόταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, μέσω της Hellenic Seaplanes, για την οριοθέτηση υδάτινου πεδίου στο Λιμάνι Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ανώτερο σε δύο μήνες θα έχει εγκριθεί το αίτημα από το ΓΕΝ και θα μπορεί να προθαλασσωθεί το πρώτο υδροπλάνο στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Το υδάτινο πεδίο είναι μια διαφορετική διαδικασία από αυτή του υδατοδρομίου και μια ευέλικτη συγκοινωνιακή λύση, ενώ η λειτουργία του ενός δεν αποκλείει τη λειτουργία του άλλου.

Υδάτινο πεδίο

Η διαδικασία ξεκίνησε με σχετική απόφαση που έλαβε πρόσφατα σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας. Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 4663/2020, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας υδάτινου πεδίου στο λιμάνι της Καλαμάτας και σε σύντομο διάστημα να υπάρχει μια ευέλικτη λύση εξυπηρέτησης πτήσεων με υδροπλάνα και παράλληλα άμεση ένταξη της Καλαμάτας στο δίκτυο υποδομών που θα διασυνδέσει όλη την Ελλάδα.

Η έγκριση του υδάτινου πεδίου δίνει τη δυνατότητα, βάσει νόμου, να πραγματοποιούνται μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση – αποθαλάσσωση), ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων, σε καθημερινή βάση.

Ακόμα, εκτός των προαναφερόμενων έξι ζευγών πτήσεων, θα επιτρέπεται να εκτελούνται και πτήσεις γενικής αεροπορίας, πτήσεις για αεροδιακομιδή, πυρόσβεση και έρευνα και διάσωση. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται από/προς αδειοδοτημένα υδατοδρόμια και χερσαία αεροδρόμια (με τη χρήση αμφίβιων υδροπλάνων).

Σε δύο μήνες

Την Παρασκευή το αίτημα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας κατατέθηκε επίσημα στο ΓΕΝ και σύμφωνα με τον πρόεδρό του Μιχάλη Αντωνόπουλο, το ανώτερο σε δύο μήνες το λιμάνι της Καλαμάτας θα μπορεί να δέχεται υδροπλάνα, ανεξαρτήτως του πότε θα λειτουργήσει κανονικά το υδατοδρόμιο.

Της Βίκυς Βετουλάκη