Υδάτινο πεδίο για προσγείωση και απογείωση υδροπλάνων ζητά το Λιμενικό Ταμείο

Υδάτινο πεδίο για προσγείωση και απογείωση υδροπλάνων ζητά το Λιμενικό Ταμείο

Για να μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και μέχρι να oλοκληρωθεί το υδατοδρόμιο

Τη δημιουργία υδάτινου πεδίου στο λιμάνι της Καλαμάτας, με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση πτήσεων με υδροπλάνα και την πολύ γρήγορη ένταξη της Καλαμάτας στο δίκτυο υποδομών που θα διασυνδέσει όλη την Ελλάδα, προωθεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόκειται για μια διαφορετική διαδικασία, που δεν υπάγεται σε αυτή της παραχώρησης και λειτουργίας υδατοδρομίου και μπορεί πάρα πολύ γρήγορα να λειτουργήσει.

Μέχρι έξι πτήσεις την ημέρα

Όπως συμπλήρωσε, είναι βοηθητικό έργο και με μια απλή μελέτη, που δε στοιχίζει πάνω από 2.000 ευρώ, να ζητηθεί ο ορισμός υδάτινου πεδίου στο λιμάνι, προκειμένου να μπορεί να έρθει και να προσγειωθεί ένα υδροπλάνο που μεταφέρει έναν ασθενή ή κάποιους επιβάτες, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Μάλιστα, όπως είπε, η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες και μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει καθορισθεί το υδάτινο αυτό πεδίο, το οποίο βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας μπορεί να δέχεται μέχρι 6 πτήσεις την ημέρα.

«Είναι ανεξάρτητο από το υδατοδρόμιο και το ένα δεν αποκλείει το άλλο», κατέληξε ο κ. Αντωνόπουλος.

Σχετική απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας. Εκεί αναλύθηκε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 4663/2020, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας υδάτινου πεδίου στο λιμάνι της Καλαμάτας και σε σύντομο διάστημα να υπάρχει ευέλικτη λύση εξυπηρέτησης πτήσεων με υδροπλάνα και παράλληλα άμεση ένταξη της Καλαμάτας στο δίκτυο υποδομών που θα διασυνδέσει όλη την Ελλάδα.

Σύνταξη φακέλου

Οι δυνατότητες που προσφέρει το υδάτινο πεδίο είναι πραγματοποίηση καθημερινά έως 6 ζευγών πτήσεων (προσθαλάσσωση-αποθαλάσσωση) ανά  αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων, πραγματοποίηση ταξιδιών γενικής αεροπορίας, όπως πτήσεις αεροδιακομιδής ασθενών, πυρόσβεσης, έρευνας και διάσωσης, καθώς και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το συμβούλιο ενέκρινε να γίνουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του υδάτινου πεδίου στο λιμάνι της Καλαμάτας και θα γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού του Ταμείου, προκειμένου να ανατεθεί η σύνταξη σχετικού φακέλου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Νοεμβρίου λήγει ο διαγωνισμός για το υδατοδρόμιο.

Της Βίκυς Βετουλάκη