Συζήτηση Λαμπρόπουλου με Γεωργαντά και υποσχέσεις για προβλήματα Μεσσήνιων παραγωγών

Συζήτηση Λαμπρόπουλου με Γεωργαντά και υποσχέσεις για προβλήματα Μεσσήνιων παραγωγών

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είχε συνάντηση με τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, παρουσία και του υφυπουργού Γιώργου Στύλιου.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, όπου ζητήθηκε από τον υπουργό να πράξει κάθε τι, προκειμένου να αποφευχθούν ελληνοποιήσεις με ελιές ποικιλίας Καλαμών που εισάγονται από Τρίτες Χώρες, αλλά και να προστατευθεί το ελληνικό προϊόν, από αθέμιτο ανταγωνισμό Τρίτων Χωρών. Μάλιστα, ο βουλευτής Μεσσηνίας κατέθεσε και σημείωμα της Ένωσης Μεσσηνίας με προτάσεις για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Επίσης, τέθηκε το θέμα αναζήτησης λύσεων στο πρόβλημα της απορρόφησης και της τιμής της σταφίδας, όπως και βελτίωσης του προγράμματος που αφορά στη δακοκτονία. Επιπρόσθετα, ο κ. Λαμπρόπουλος ζήτησε την εξάμηνη παράταση υποβολής των φακέλων που αφορούν στην αναδιάρθρωση της συκιάς, όπου κατατέθηκε και το σχετικό αίτημα της ΣΥΚΙΚΗΣ.

Άλλα θέματα συζήτησης ήταν το πρόγραμμα που αφορά στους Νέους Αγρότες και τους επιλαχόντες που δεν έχουν ικανοποιηθεί, όπως και τα Σχέδια Βελτίωσης του 2017.

Για τα παραπάνω αιτήματα ο υπουργός έκανε γνωστά τα εξής: Θα ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους για την αποφυγή ελληνοποιήσεων στις ελιές ποικιλίας Καλαμών που εισάγονται από Τρίτες Χώρες. Άμεσα θα προσκαλέσει τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις για να συζητήσουν σχετικά με τη στήριξη και προώθηση της σταφίδας στις αγορές. Μέσα στον Ιανουάριο θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο Πρόγραμμα της Δακοκτονίας, αφού, όπως υπογράμμισε, «πρέπει να βελτιωθούν πολλά».

Τους πρώτους δε μήνες του νέου έτους θα προκηρυχθεί καινούργιο πρόγραμμα για Νέους Αγρότες, στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι σημερινοί επιλαχόντες. Επίσης, θα προκηρυχθεί άμεσα νέο Πρόγραμμα για Σχέδια Βελτίωσης.