Τρία μεγάλα κατασκευαστικά σχήματα διεκδικούν το Μιναγιώτικο φράγμα

Τρία μεγάλα κατασκευαστικά σχήματα διεκδικούν το Μιναγιώτικο φράγμα

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η υποβολή των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εταιρείες για την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ του Μιναγιώτικου Φράγματος, το οποίο πλέον χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το έργο διεκδικούν τρία μεγάλα  κατασκευαστικά σχήματα και συγκεκριμένα:

-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τ.Ε. ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.

-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.- ΑΒΑΞ Α.Ε.

Προϋπολογισμού 135,08 εκατ.

Ο διαγωνισμός αρχικά είχε ημερομηνία κατάθεσης προσφορών στις 5 Δεκεμβρίου, όμως έπειτα από παράταση τελικά έγινε τη Δευτέρα.

Τρία σχήματα, με επικεφαλής τις εταιρείες ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, διεκδικούν το αρδευτικό αυτό έργο μέσω ΣΔΙΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», προϋπολογισμού 135,08 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Η αποσφράγιση των προσφορών για το Μιναγιώτικο φράγμα έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη των Χριστουγέννων.

Η δε σύμβαση του έργου προβλέπει τις εξής εργασίες:

Κατασκευή:

-Φράγματος Μιναγιώτικου

-Αρδευτικού δικτύου για την άρδευση έκτασης 35.000 στρεμμάτων

-Συνοδών έργων οδοποιίας: Αποκατάσταση τμημάτων υφιστάμενων αγροτικών οδών που πρόκειται να κατακλυστούν, 19,5 χλμ. οδικών προσβάσεων στη θέση του φράγματος, του κεντρικού αντλιοστασίου και περιμετρικά του ταμιευτήρα, μικρά τμήματα προσβάσεων κατά μήκος των αγωγών μεταφοράς νερού

-Συνοδών έργων δανειοθαλάμων – αποθεσιοθαλάμων με τις αντίστοιχες προσβάσεις τους

-Υδραγωγείων Λαχανάδας και Μηλίτσας

-Εκπόνηση μελέτης υδραγωγείων Λαχανάδας και Μηλίτσας, καθώς και τυχόν  υποστηρικτικές μελέτες κατά τη φάση κατασκευής

-Υλοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών (ΣΔΠ) απομακρυσμένου ελέγχου

-Συντήρηση και λειτουργία του φράγματος και του αρδευτικού δικτύου για την Περίοδο Λειτουργίας της Σύμβασης Σύμπραξης.

Β΄ φάση την Τρίτη

Όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη οι ενδιαφερόμενες εταιρείες/κοινοπραξίες εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους με την υποβολή Φακέλου Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Ακολούθως, η αρμόδια Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών θα εξετάσει τους φακέλους και θα επιλέξει, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, τις εταιρείες/κοινοπραξίες που θα συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, η οποία περιλαμβάνει δύο διακριτά και διαδοχικά στάδια: τον ανταγωνιστικό διάλογο και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Να σημειωθεί ότι τα ίδια σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και διεκδικούν και το άλλο μεγάλο αρδευτικό έργο μέσω ΣΔΙΤ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», που αφορά στην αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων Ταυρωπού.

Επίσης, ότι το Μιναγιώτικο φράγμα λόγω της ένταξής του στο Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Η δε διάρκεια της σύμβασης είναι 22-25 χρόνια.

Της Βίκυς Βετουλάκη