Βραβεία σε Ηλιού, Πατρίκιο, Αντετοκούνμπο

Βραβεία σε Ηλιού, Πατρίκιο, Αντετοκούνμπο

Τα βραβεία της για το έτος 2022 ανακοίνωσε και απένειμε η Ακαδημία Αθηνών, στην προχθεσινή Πανηγυρική Συνεδρία της. Στους τιμώμενους –τους οποίους βράβευσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Αντώνιος Ρεγκάκος– περιλαμβάνονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, ο καρδιολόγος Βασίλειος-Διονύσιος Κόκκινος, ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο Νικόλαος Γαριλίδης, αλλά και η «κυρά Ρηνιώ», μοναδική κάτοικος της βραχονησίδας Κίναρος.

Στην τάξη των γραμμάτων και των καλών τεχνών βραβεύθηκαν οι λογοτέχνες Χάρης Ιωσήφ και Σάκης Σερέφας, ο φιλόλογος Ευάγγελος Αλεξίου, ο συνθέτης Μάριος Ηλία, οι γλύπτες Χρήστος Ρηγανάς, Κυριάκος Ρόκος και Κώστας Δικέφαλος, η αρχαιολόγος Αναστασία Γιαγκάκη, η περιοδική επιστημονική έκδοση «Τα Ιστορικά» κ.ά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα βραβεία του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη: εκτός από τη Μαρία Ηλιού (που βραβεύθηκε για το βιβλίο της «Μια φιλία στη Σμύρνη» – εκδ. Μίνωας), τη Βενετία Αποστολίδου (για το «Η λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο. Η συγκρότηση της επιστήμης της Νεοελληνικής Φιλολογίας (1942-1982)» – εκδ. Πόλις) και τον Ευγένιο Τριβιζά («ΟΧΙ! …Δεν θα μας μπείτε στη μύτη» – εκδ. Εθνικού Τυπογραφείου), βραβείο ποίησης παρέλαβε αυτοπροσώπως και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο οποίος προσφάτως δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους των μελών της Ακαδημίας για να εκλεγεί και ο ίδιος ακαδημαϊκός. Υποψηφιότητα για την έδρα της ποίησης της Ακαδημίας είχαν θέσει τότε και οι ποιητές Νάσος Βαγενάς και Μιχάλης Γκανάς, που επίσης δεν είχαν συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους και οι οποίοι, χθες, παρέλαβαν τιμητικές διακρίσεις για το σύνολο του έργου τους.

Αξιοσημείωτη τέλος ήταν και η βράβευση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, «για την εκτεταμένη φιλανθρωπική του δράση». Από τις ΗΠΑ όπου αγωνίζεται, ο Ελληνας μπασκετμπολίστας έστειλε τις ευχαριστίες του.

Πηγή: Η Καθημερινή