Το «cafe-NEO» Navarino Environmental Observatory για πρώτη φορά στην Αθήνα

Το «cafe-NEO» Navarino Environmental Observatory για πρώτη φορά στην Αθήνα

«Η κλιματική αλλαγή σε έναν κόσμο σε κρίση»

Ένα νέο κύκλο ανοικτών προς το κοινό συναντήσεων ξεκινά το Navarino Environmental Observatory (NEO), που αποτελεί πρότυπο σύμπραξης της ΤΕΜΕΣ, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και της Ακαδημίας Αθηνών, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στο Cafe Ianos.

Τo επίκαιρο θέμα συζήτησης του «cafe-NEO», το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, είναι «Η κλιματική αλλαγή σε έναν κόσμο σε κρίση», με προσκεκλημένο ομιλητή τον δρα Ευάγγελο Γερασόπουλο, διευθυντή στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Με τρόπο απλά δοσμένο, μέσα από διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο να κατανοήσουμε τι σημαίνει για όλους η κλιματική αλλαγή και οι πρωτοφανείς επιπτώσεις της στον πλανήτη μας, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, τι αναμένεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια όσον αφορά στους καύσωνες, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: «Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε έξυπνες κοινωνίες και πόλεις, ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή;» και «Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης;», μαζί με χρήσιμες συμβουλές για όσα μπορούμε να εφαρμόσουμε εύκολα στην καθημερινότητά μας.

Η συμμετοχή στις συναντήσεις του «cafe-NEO» είναι ανοικτή σε όλους, ενώ αποτελούν μέρος των δράσεων του Navarino Environmental Observatory για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το περιβάλλον, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συνομιλήσουν με καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες.

Να σημειωθεί πως το ΝΕΟ ιδρύθηκε το 2009 και στεγάζεται εντός της Costa Navarino, ενώ έχει δημιουργήσει και σταθμούς συγκέντρωσης μετεωρολογικών και κλιματολογικών δεδομένων στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Αποτελεί μια πρότυπη συνεργασία του ακαδημαϊκού και του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Πλέον, το ΝΕΟ έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό κέντρο για τη σύγχρονη έρευνα, καθώς το έχουν επισκεφθεί πάνω από 1.800 φοιτητές κι έχουν γίνει πάνω από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις, ενώ τα εκπαιδευτικά του προγράμματα συνδέονται στενά και με την έρευνα που διεξάγεται στην περιοχή.