Ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο

Ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο

Ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, μικρές και μεγάλες, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα θαλάσσια “μπλοκ” του Ιονίου και της Κρήτης. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Helleniq Energy (το νέο όνομα του Ομίλου ΕΛΠΕ), Ανδρέας Σιάμισιης, ενώ αναφέρθηκε και στο «οικόπεδο» του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Το ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες ανοιχτά της Κρήτης και στο Ιόνιο καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ενώ οι σεισμικές έρευνες σε όλες τις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, τόνισε ο Ανδρέας Σιάμισιης.

Ήδη, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, ολοκληρώθηκαν στα “οικόπεδα” 2 και Ιόνιο της Δυτικής Ελλάδας, ξεκινούν στον Κυπαρισσιακό κόλπο και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στην Κρήτη.

12-18 μήνες η ερμηνεία των δεδομένων
Μιλώντας με δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της εταιρείας, ο επικεφαλής της  Helleniq Energy ρωτήθηκε για την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των περιβαλλοντικών όρων που διέπουν τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη. Όπως τόνισε, εφόσον προκύψει ανάγκη προσαρμογής, θα υλοποιηθεί.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα απαιτηθεί διάστημα 12-18 μηνών για την ερμηνεία των δεδομένων, από την οποία θα εξαρτηθεί η απόφαση για πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης.

Σχετικά με την απόφαση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση ως προς τη δυνατότητα εφοδιασμού από εναλλακτικές πηγές σε σχέση με πολλές χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.
Β.Β.