Ανοιχτά καταστήματα -Κυριακή: «Ψυχρό» το κύμα αγοραστικού ενδιαφέροντος στην Καλαμάτα

Ανοιχτά καταστήματα -Κυριακή: «Ψυχρό» το κύμα αγοραστικού ενδιαφέροντος στην Καλαμάτα

Δράσεις για μετά το τέλος των εκπτώσεων προγραμματίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας

Την επιλογή του ανοίγματος είχαν προχθές Κυριακή, 15 Ιανουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα της χώρας λόγω των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη από τις πέντε συνολικά Κυριακές για τις οποίες μέχρι στιγμής έχει δοθεί επίσημη ανακοίνωση για άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσα στο 2023.

Σε τοπικό επίπεδο, παρότι ο καιρός στην Καλαμάτα συνέχισε να είναι καλός, με ήλιο στο μεγαλύτερο διάστημα της μέρας, κάτι το οποίο ευνόησε τη διάχυση του κόσμου στην πόλη, με ικανοποιητική εικόνα πληρότητας στην εστίαση, η αγοραστική εικόνα της Κυριακής δε φάνηκε να σημειώνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Παράλληλα, παρόλο που το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ήταν 11.00-16.00, αρκετά από τα τοπικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά.

Αναμφίβολα, το γενικευμένο κύμα ακρίβειας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις χαμηλές «πτήσεις» των καταστημάτων, όπως επίσης το ότι αφήνουμε πίσω μας την περίοδο των εορτών, οπότε πολλοί έκαναν τότε τις αγορές.

Σε ερώτηση του «Θ» προς τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργο Εγγλέζου, για το προχθεσινό άνοιγμα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ είμαι λίγο προβληματισμένος. Την Κυριακή υπήρξε μια κίνηση, όμως και ο καιρός δε βοηθάει τόσο, ώστε να απευθυνθεί ο κόσμος προς τα χειμωνιάτικα ακόμα.

Οι εκπτώσεις θεωρώ ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, παρότι η ακρίβεια είναι εμφανής καθημερινά. Παρ’ όλα αυτά, κρατιούνται και κάνουμε προσπάθεια να απορροφήσουμε ένα μέρος της ακρίβειας, όσο μπορούμε και με όποιον τρόπο μπορούμε. Η κίνηση ήταν συγκρατημένη, δε θα έλεγα ότι ήταν κάτι το φανταστικό, ο κόσμος όμως βγαίνει έξω, συνεχίζει να κάνει έρευνα αγοράς, έχουμε βέβαια και αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά με τις εκπτώσεις και ευελπιστούμε να πάμε καλά!».

Δράσεις

Από την άλλη πλευρά, ερωτώμενος ο κ. Εγγλέζος σχετικά για το αν πρόκειται ο σύλλογος να ενεργοποιηθεί μέσω δράσεων που θα τονώσουν κάποιες «νεκρές περιόδους», σημείωσε: «Αυτή την περίοδο κάνουμε συζητήσεις, όμως δεν είναι τίποτα σίγουρο ακόμα. Ωστόσο, έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο και προς την 23η Μαρτίου 2023, ώστε να πραγματοποιήσουμε φέτος τη δράση που δεν προλάβαμε να κάνουμε πέρσι, μια δράση που θα θυμίζει την καθιερωμένη “Λευκή Νύχτα”, για να αυξήσουμε και την επισκεψιμότητα της πόλης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην τοπική αγορά».

Της Χριστίνας Μανδρώνη