Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας με πολιτικά μηνύματα

Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας με πολιτικά μηνύματα

Κ. Μαργέλης: «Ό,τι συσκοτίστηκε να φωτιστεί, ό,τι συγκαλύφθηκε να αποκαλυφθεί»

Με πολιτικές και αρκετές αυτοδιοικητικές παρουσίες έγινε χθες το πρωί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου, την οποία ευλόγησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Το «παρών» έδωσαν ο πρώην υπουργός, τομεάρχης Ανάπτυξης και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, οι αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου Ανδρέας Τσουκαλάς και Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» Πέτρος Τατούλης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και Αρχών, δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι.

Το φλουρί της πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου παραδοσιακά αντιστοιχεί σε μια χρυσή λίρα και τυχερή ήταν η δικηγόρος Μάγδα Αρζόγλου.

Ευχές για την Ελλάδα

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ευλόγησε τη βασιλόπιτα του Συλλόγου πλαισιωμένος από τον πρωτοσύγκελλο, αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά και το διάκονο Θεόφιλο Κυριάκο. Με το πέρας της τελετής ο σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης καλή και δημιουργική χρονιά και δύναμη στο δύσκολο έργο τους.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, απηύθυνε ευχές στο μητροπολίτη για μακροημέρευση. «Δυστυχώς, τις αληθινά υπέροχες ευχές που ανταλλάσσουμε όλοι, επί την ευκαιρία της ενάρξεως της νέας χρονιάς, μετά λίγες ημέρες τις “ξεχνάμε” (για να τις “θυμηθούμε” πάλι του χρόνου τέτοια εποχή), ενώ στην πραγματικότητα τις περισσότερες από τις ευχές αυτές, ακόμα και τις πιο μεγάλες, π.χ. για παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη, είναι στο χέρι μας, στο χέρι όλου του κόσμου, να τις πραγματοποιήσουμε. Αυτές τις ημέρες, που ο καθένας εύχεται ό,τι θεωρεί σημαντικότερο για τη νέα χρονιά, οι δικές μου ευχές είναι για την Ελλάδα. Γιατί, όπως διδαχτήκαμε και στη Νομική Σχολή, αν δε φτιάξουμε το ελληνικό κράτος, ούτε η οικονομία μπορεί να λειτουργήσει, ούτε το επάγγελμά μας μπορούμε να ασκήσουμε ως δικηγόροι, ούτε τα δικαιώματά μας μπορούμε να απολαύσουμε ως πολίτες» τόνισε.

Καταλήγοντας ο κ. Μαργέλης ευχήθηκε το 2023 η Ελληνική Πολιτεία να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, με μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν τη διάκριση των εξουσιών, την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, την τήρηση της νομιμότητας και την απόδοση των προβλεπόμενων ευθυνών.

Επίσης, η εκάστοτε κυβέρνηση να σέβεται το Σύνταγμα, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών, να συναισθάνεται το χρονικά περιορισμένο της θητείας της και να μη συμπεριφέρεται σαν να ήταν καθεστώς.

Ευχήθηκε ακόμα το κράτος να μην εξοντώνει με δυσανάλογα βάρη τους πολίτες, τους επαγγελματίες με κεφαλικούς φόρους και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να τους καθιστά «επαίτες» και στη συνέχεια να προσπαθεί να τους ελέγχει με πάσης φύσεως επιδόματα και κατέληξε: «Οι πολίτες εύχομαι να συμμετέχουν ενεργά στις πολιτικές διαδικασίες, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση, όχι μόνο της Δημοκρατίας, αλλά πολλές φορές -ιδίως όταν δε λειτουργούν οι θεσμοί- και των ίδιων των δικαιωμάτων τους.

Η Δικαιοσύνη να αποκρούει κάθε απόπειρα παρέμβασης στο έργο της, ώστε να αποδίδεται στην πράξη με όρους ισονομίας, χωρίς την παραμικρή υπόνοια διαφορετικής μεταχείρισης πολιτικών προσώπων ή ισχυρών οικονομικών παραγόντων της χώρας. Οι ανεξάρτητες Αρχές να μπορούν να ασκήσουν και να ασκούν αποτελεσματικά τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελεγκτικές τους αρμοδιότητες. Ο Τύπος να ανταποκρίνεται στο συνταγματικό του καθήκον να ελέγχει την εξουσία, να ερευνά, να ενημερώνει, να αποκαλύπτει, να ασκεί κριτική. Και τέλος, ό,τι συσκοτίστηκε να φωτιστεί, ό,τι συγκαλύφθηκε να αποκαλυφθεί».

«Η κοινωνία χρειάζεται στήριξη»

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος Εφετών Χαράλαμπος Μαυρίδης, αφού ευχήθηκε σε όλους υγεία και φώτιση, τόνισε πως έχει βάλει ως στόχο και θέλει να πετύχει πολλά πράγματα κατά τη θητεία του στη Μεσσηνία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να τα καταφέρει με τη συνεργασία όλων. «Μακάρι το νέο έτος να είναι η απαρχή μιας μακράς περιόδου δημιουργικότητας και ευδαιμονίας και τέλος, όσο και αν ακούγεται στερεότυπο, εύχομαι να επικρατήσει Ειρήνη σε όλη τη γη», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, που έχει υπηρετήσει στη Μεσσηνία και ως εισαγγελέας Πρωτοδικών, απηύθυνε ευχές σε όλους και υπογράμμισε ότι μπορεί να μη μείνει πολύ στο νομό μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα είναι πάντα κοντά σε όλους για καλύτερη δικαιοσύνη.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ευχήθηκε υγεία, τονίζοντας ότι χωρίς αυτή «δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για ανάπτυξη ούτε για ευημερία ή για οτιδήποτε άλλο».

Ευχαρίστησε δε τον κ. Μαργέλη και το Δ.Σ. του Συλλόγου για τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσά τους για να προωθηθούν τα ζητήματα του δικηγορικού κλάδου. «Ενός επαγγελματικού κλάδου που γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο έχει πληγεί από τις κρίσεις των τελευταίων χρόνων. Έναν κλάδο που έχει πολύ μεγάλες ανάγκες, χρήζει ενίσχυσης και στήριξης, όπως όλη η κοινωνία. Θέλω στο πρόσωπό σας να συγχαρώ ολόκληρο το νομικό κόσμο της χώρας, ο οποίος στην πλειονότητά του παρεμβαίνει και ορθώνει το ανάστημά του, απέναντι σε λογικές, πρακτικές και σε μεθοδεύσεις που πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης. Να ευχηθώ η νέα χρονιά να είναι χρονιά ανάταξης, χρονιά ευημερίας, όπου αυτό που λέμε θα γίνει πράξη, δηλαδή Δικαιοσύνη παντού», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Ευχές απηύθυνε ακολούθως ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Αναστασόπουλος, κάνοντας λόγο για αναβάθμιση του ρόλου της Δικαιοσύνης, ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος μετά τις ευχές που έδωσε αναφέρθηκε στο ρόλο του νομικού κόσμου σε μια δημοκρατική κοινωνία. Και τόνισε: «Υπερασπίζεστε τις ατομικές ελευθερίες, τα κοινωνικά δικαιώματα και προωθείτε τη δικαιοσύνη σε μια εποχή δύσκολη, που τα πάντα απαξιώνονται γύρω μας. Ξέρουμε, όμως, ότι βασικός πυλώνας της κοινωνίας μας είναι η δικαστική εξουσία. Και η κοινωνία, όπως όλοι μας, εμπιστεύεται τη δικαστική εξουσία».

Της Βίκυς Βετουλάκη