Η Καλαμάτα “αγάπησε” το σύμφωνο συμβίωσης και τις γεννήσεις…

Η Καλαμάτα “αγάπησε” το σύμφωνο συμβίωσης και τις γεννήσεις…

“Καταχνιά θανάτου” στις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες

Τα δημογραφικά στοιχεία για το 2022 ανακοίνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, τα οποία αφορούν σε γεγονότα φυσικής κίνησης, όπως γεννήσεις, θανάτους, γάμους και σύμφωνα συμβίωσης του πληθυσμού.

Όπως φαίνεται, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το έτος 2022, στο Ληξιαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας καταχωρήθηκαν 2.262 πράξεις, που αφορούν σε 696 θανάτους, 1.177 γεννήσεις, 282 γάμους, εκ των οποίων 91 πολιτικοί και 107 σύμφωνα συμβίωσης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο μεγάλος αριθμός συμφώνων συμβίωσης. «Δε μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε σε γάμο». Αυτό δηλώνουν όλο και περισσότερα ζευγάρια, όταν υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης. Το σύμφωνο έχει πλέον κερδίσει έδαφος. Αυτό αναδεικνύουν, επιπρόσθετα, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Κύρια αιτία της αύξησης είναι το οικονομικό στοιχείο, το οποίο παίζει αναμφισβήτητα ρόλο, καθώς το κόστος για ένα σύμφωνο κυμαίνεται από 100 έως 150 ευρώ.

Το σύμφωνο, λοιπόν, ανταγωνίζεται ευθέως τον πολιτικό γάμο, ο οποίος απαιτεί παράβολα για τη διεξαγωγή του. Μάλιστα, ιδιαίτερα ελκυστικό γεγονός για ένα σύμφωνο συμβίωσης είναι και οι πολύ απλές διαδικασίες. Το μόνο που πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι οι ταυτότητες και ο ΑΜΚΑ τους.

Παλαιότερα μπορεί να υπήρχε μια δυσπιστία για το κατά πόσον κατοχυρώνει τα συμβαλλόμενα μέρη το σύμφωνο, αλλά αυτή φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό έχει εξαλειφθεί.

Στο κείμενο του συμφώνου, άλλωστε, διευκρινίζονται ρητώς ζητήματα που διχάζουν τα ζευγάρια όσο είναι μαζί και κυρίως όταν αποφασίζουν να χωρίσουν – όπως τα οικονομικά, τα κληρονομικά και το επίθετο του απογόνου.

Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες έχει ως εξής: Στο ληξιαρχείο Άριος έχουν καταχωρισθεί 39 πράξεις, που αφορούν σε 37 θανάτους, 0 γεννήσεις, 2 γάμους και 0 σύμφωνα συμβίωσης. Στο ληξιαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Αρφαρών καταχωρήθηκαν 52 πράξεις, που αφορούν σε 44 θανάτους, 0 γεννήσεις, 6 γάμους και 2 σύμφωνα συμβίωσης. Στο ληξιαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Θουρίας ενεγράφησαν 57 πράξεις, που αφορούν σε 50 θανάτους, 1 γέννηση, 3 γάμους και 3 σύμφωνα συμβίωσης.

Α.Π.