Καλά κρατούν οι τιμές των κατοικιών στη Μεσσηνία

Καλά κρατούν οι τιμές των κατοικιών στη Μεσσηνία

Συνεχίζουν τον… καλπασμό τους οι τιμές των ακινήτων, κόντρα στην επιβράδυνση που καταγράφεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις εκτιμήσεις για «φρενάρισμα» ελέω κρίσης.

Ύστερα από ένα ανοδικό σερί, δεν ήταν λίγοι όσοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το πλήγμα στα εισοδήματα, η άνοδος των επιτοκίων και η αβεβαιότητα στους ξένους επενδυτές για την επόμενη μέρα της ενεργειακής κρίσης θα άφηναν το αποτύπωμά τους στους δείκτες της εγχώριας κτηματαγοράς. Τα στοιχεία δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

Πελοπόννησος

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πλην του Νομού Λακωνίας, το δ’ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν αισθητή άνοδο.

Στη Μεσσηνία το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ένα τετραγωνικό μέτρο κόστιζε 1.389 ευρώ, ενώ το 2021 κόστιζε 1.311 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι σημειώθηκε αύξηση 5,90%.

Στη Λακωνία τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 1.000 ευρώ έναντι 1.014, ήτοι πτώση κατά 1,40%, στην Αρκαδία 1.143 ευρώ έναντι 1.100 ευρώ με αύξηση 3,90%, στην Αργολίδα 1.545 ευρώ έναντι 1.455 ευρώ, δηλαδή αύξηση 6,20% και στην Κορινθία 1.400 ευρώ έναντι 1.294, κάτι που ισοδυναμεί με αύξηση 8,20%.

Αποτελέσματα

Με τις τιμές των κατοικιών και των ενοικίων να αυξάνονται, το κόστος της στέγασης έχει γίνει ασήκωτο βάρος για ένα στα τέσσερα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους κοντά στον κατώτατο μισθό και τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, η αναλογία ενοικίου/μισθού είναι απαγορευτική, όταν την ίδια ώρα τα σπίτια προς μίσθωση λιγοστεύουν και ακριβαίνουν, παρότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες κενές κατοικίες ανά την επικράτεια.

Το πρόβλημα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, καθώς, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για τις συνθήκες στέγασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 73,3% των πολιτών στην Ελλάδα διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι, όταν μια δεκαετία πριν, το 2011, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ήταν 78,3% και το 2001 ήταν 79,8%.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι στην Ελλάδα παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό υπερβολικής επιβάρυνσης του κόστους στέγασης, με το 32,4% του πληθυσμού να ζει σε σπίτι όπου το κόστος στέγασης αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του.

Στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 10,4%.

Μάλιστα, το ποσοστό επιβάρυνσης του κόστους στέγασης στους ενοικιαστές είναι τρομακτικό, καθώς 8 στους 10 (ποσοστό 79,2%) επιβαρύνονται υπερβολικά από τις στεγαστικές δαπάνες, έναντι του 21,15% των ιδιοκατοίκων.

Α.Π.