Μεσσήνη: Υποτονική η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, αλλά δουλεύουν τα e-shop

Μεσσήνη: Υποτονική η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, αλλά δουλεύουν τα e-shop

Μπορεί οι χειμερινές εκπτώσεις να έχουν ξεκινήσει από τις 9 Ιανουαρίου, όμως η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Μεσσήνης, όπως διαπιστώνουν οι επαγγελματίες, δεν είναι η αναμενομένη.

Ανάλογη εικόνα, βέβαια, έχει διαπιστωθεί και σε μεγαλύτερες αγορές, με τους εμπόρους να ελπίζουν ότι τις επόμενες μέρες η κίνηση θα αυξηθεί.

Το «Θάρρος» βρέθηκε στη Μεσσήνη και συνομίλησε με επαγγελματίες της πόλης, με αισιόδοξο στοιχείο από τη συζήτησή μας να είναι οι πωλήσεις που κάνουν μέσω των e-shop τους σε όλη την Ελλάδα.

Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις λειτουργούν συμπληρωματικά, σχολίασαν, καθώς καταφέρνουν με αυτό τον τρόπο να πουλήσουν και σε πελάτες που ποτέ δε θα έφθαναν στη Μεσσήνη για αγορές, αφού ψωνίζουν από περιοχές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Τέλος, μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, Γιώργο Πετρόπουλο, για το γενικότερο κλίμα.

Αθανασία Γεωργιοπούλου -Sitsa Fashion
Κατάστημα με γυναικεία ρούχα διατηρεί η κα Αθανασία Γεωργιοπούλου, αλλά, όπως είπε, δεν υπάρχει η αναμενομένη κίνηση, παρότι οι εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες.

Στο κατάστημά της οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 30 έως και 50%, με την ίδια να εκτιμά ότι ο κόσμος χάλασε ό,τι χρήματα είχε στις γιορτές.

Ακόμα ένας λόγος που δεν ψωνίζει ο κόσμος χοντρά ρούχα είναι ο καιρός, αφού δεν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες.

Όσο για το Open Mall της Μεσσήνης, η κα Γεωργιοπούλου εκτιμά ότι, αν γίνει οργανωμένα και καλά, μπορεί να βοηθήσει την αγορά.

Τέλος, μας είπε ότι το κατάστημά της διαθέτει και e-shop, με την κίνηση να είναι καλή, αφού στέλνει προϊόντα σε όλη την Ελλάδα.

Σταύρος Μίχος – Sports Energy
«Δεν έχει ο κόσμος χρήματα» δήλωσε ο κ. Μίχος που διατηρεί κατάστημα με αθλητικά είδη. «Όλοι έχουν διάθεση να ψωνίσουν και να χαλάσουν, αλλά υπάρχουν προτεραιότητες» συμπλήρωσε. «Πρώτα κάποιος θα πληρώσει τη ΔΕΗ, το πετρέλαιο, τα φροντιστήρια των παιδιών και μετά κάτι άλλο. Η αγορά έχει σφίξει και δεν είναι όπως παλιά».

Για τις εκπτώσεις, σημείωσε ότι υπάρχουν και κωδικοί που είναι κάτω μέχρι και 50%.

Σχετικά με το Open Mall, ανέφερε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα αν θα βοηθήσει την αγορά, αφού είναι ένα έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, παρατήρησε: «Και να μη γίνει, αν ο κόσμος έχει χρήματα, θα κυκλοφορήσει και θα ψωνίσει, οπότε και να γίνει, αν ο κόσμος δεν έχει χρήματα, δε θα αλλάξει κάτι».

Το κατάστημα του κ. Μίχου διαθέτει επίσης e-shop, για το οποίο είπε ότι είναι ένα συμπληρωματικό έσοδο, αφού υπάρχει μια κίνηση.

Φώτης Κυριακόπουλος – Crystal
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Κυριακόπουλος, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με είδη σπιτιού και δώρων. Όπως είπε, οι γιορτές πήγαν πολύ καλά, ενώ η κίνηση για τον ίδιο είναι η αναμενόμενη, αφού πάντα τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο υπάρχει πτώση στα είδη που πουλά.

Εκπτώσεις και προσφορές υπάρχουν στο κατάστημά του, αλλά δεν έχουν τόση σημασία για τους καταναλωτές.

Μιλώντας για την κίνηση γενικότερα, μας είπε ότι πάει καλά επειδή δεν απευθύνεται μόνο στην αγορά της Μεσσήνης, αλλά δουλεύει πολύ το e-shop που έχει. Το κατάστημά του έχει από φθηνά έως ακριβά προϊόντα, με το ίντερνετ να βοηθά να πουληθούν τα ακριβά. Χαρακτηριστικά μας μίλησε για πωλήσεις στη Μύκονο και τη Ρόδο, ενώ γενικότερα οι αποστολές είναι καθημερινές και αυτό είναι που έχει σώσει την επιχείρησή του.

Για την αγορά της πόλης, είπε ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά, με πολλά κλειστά μαγαζιά και τον ίδιο να εκτιμά πως το Open Mall ίσως βοηθήσει. Δήλωσε, δε, ότι δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσει, αν τελικά γίνει.

Παναγιώτης Γιαννακόπουλος – Υποδήματα Γιαννακόπουλος
Κατάστημα με υποδήματα διαθέτει ο κ. Γιαννακόπουλος, σχολιάζοντας πως οι εκπτώσεις κινούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ ευελπιστεί σε μεγαλύτερη κίνηση στη συνέχεια.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αργότερα που ο κόσμος θα πληρωθεί θα βγει να ψωνίσει, ενώ για τα παπούτσια ειδικότερα, μας είπε ότι έχουν αλλάξει οι συνήθειες: «Ο κόσμος ζητά πλέον έκπτωση στην έκπτωση και αν δε φθαρούν, δε θα πάει να ψωνίσει νέα παπούτσια».

Όσο για την αγορά της Μεσσήνης, παρατήρησε ότι προσπαθεί να κρατηθεί με τις καλές υπηρεσίες που προσφέρει, σε συνδυασμό με την καλή ποιότητα, ενώ για το Open Mall εκτιμά ότι θα βοηθήσει.

Βασίλης Ζώης – Runner Athletics
«Ας μην έχουμε και παράπονο, κάτι γίνεται με τις εκπτώσεις» είπε ο κ. Ζώης, σημειώνοντας πως στην περιοχή μας έχουν σημασία και οι μέρες, καθώς, για παράδειγμα, όταν έχει καλό καιρό αυτή την περίοδο, ο κόσμος είναι για ελιές.

Σχετικά με τις αγορές, είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια «αυτό που σφίγγεται είναι σίγουρα το φθηνό, εκεί που, δηλαδή, κάποιος είχε 2-3 ζευγάρια το χρόνο, οι περισσότεροι πλέον προτιμούν ένα καλό ζευγάρι παρά 2-3 φθηνά».

Το κατάστημα του κ. Ζωή διατηρεί και e-shop. Το ηλεκτρονικό εμπόριο κατά τον ίδιον είναι πολύ σημαντικό, αφού, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος «να είναι στα κατσάβραχα, να φτιάχνει σύκα, κρασιά ή οτιδήποτε και να τα στέλνει στην Αμερική».

Η ηλεκτρονική αγορά, συνέχισε, έχει δώσει την ευκαιρία σε επαγγελματίες που είναι σε μικρότερες πόλεις “να υπάρχουν”. Έτσι επιβιώνει και η δική του επιχείρηση.

Ο ίδιος πουλά καθημερινά μέσω διαδικτύου 50 με 60 προϊόντα, δηλαδή σαν να μπήκαν στο φυσικό του κατάστημα τόσοι πελάτες, «κάτι που σε μια πόλη σαν τη Μεσσήνη δε θα συμβεί ποτέ».

«Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι σοβαρό παιχνίδι, έχει πλέον δυσκολέψει, έχει περισσότερα έξοδα απ’ ό,τι το φυσικό μαγαζί, αφού υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, αλλά αν δεν έχεις e-shop, δεν υπάρχεις» σχολίασε ο κ. Ζώης.

Γιώργος Πετρόπουλος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης
Κατά τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, Γιώργο Πετρόπουλο, δεν υπάρχει πολλή κίνηση στην αγορά, αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι θα αυξηθεί, αφού ακόμα είναι νωρίς. Όπως σχολίασε, υπήρξε αυξημένη κίνηση τη δεύτερη εβδομάδα των εορτών.

Σχετικά με τα e-shop, τόνισε ότι δεν είναι αυτή η λύση, «αποτελούν μεν ένα συμπλήρωμα», αλλά θεωρεί ότι δε θα είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα.

Θα είναι μια ευκαιρία, όπως εκτίμησε, το Open Mall για την πόλη. «Θα πρέπει τα καταστήματα να μπουν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους», αλλά κατά τον ίδιον το e-shop θα είναι πάντα συμπληρωματικά, αφού ο κόσμος ακόμα θέλει τη φυσική επαφή, θέλει να δοκιμάσει το ρούχο ή το παπούτσι.

Σχετικά με δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, ανέφερε ότι στις 4 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πίτας και ο χορός του Συλλόγου, ενώ θα γίνει σύσκεψη προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα συμμετέχει στο Καρναβάλι Μεσσήνης.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση