Παράταση για βελτίωση – αποκατάσταση πρόσβασης σε μνημεία της Μάνης

Παράταση για βελτίωση – αποκατάσταση πρόσβασης σε μνημεία της Μάνης

Παράταση, έως το τέλος Μαρτίου, δόθηκε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκλήρωση του έργου «Βελτίωση – αποκατάσταση πρόσβασης σε αρχαιολογικά μνημεία στην πυρόπληκτη περιοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης» προϋπολογισμού περίπου 100.000 ευρώ.

Ανάδοχος είναι ο εργολάβος Αλέξανδρος Γλέζος και το έργο είχε αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης τον Ιούνιο, ενώ είχε δοθεί παράταση έως τέλος Δεκεμβρίου του 2022.

Αντικείμενο έργου
Το αντικείμενο του έργου αφορά σε εργασίες τσιμεντόστρωσης κοινοτικών οδών σε διάφορα σημεία των Κοινοτήτων του Δήμου Δυτικής Μάνης, με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης στα μοναστήρια και συγκεκριμένα: προς την Ιερά Μονή της Παναγίας του Χελμού και την Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία της Κοινότητας Κέντρου, όπως και προς το Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου του Πεταλωτή στην Κοινότητα Αλτομιρών.

Το έργο έχει ολοκληρώσει σε ποσοστό 100% το οικονομικό συμβατικό ποσό, ενώ σε φυσικό αντικείμενο έχουν εκτελεσθεί οι εξής εργασίες:

-Δρόμος προς μοναστήρι Αγίου Γεωργίου του Πεταλωτή στα Αλτομιρά: Οι εργασίες εκτελέστηκαν σε αγροτική οδό, η οποία ξεκινά στα 2.000 μέτρα με κατεύθυνση ανατολικά, μετά τον οικισμό Αλτομιρών, επί της επαρχιακής οδού Σωτηριανίκων – Αλτομιρών, με κατεύθυνση προς Σωτηριάνικα. Έχει συνολικό μήκος, από τη διασταύρωση με την επαρχιακή οδό, 760 μέτρα

-Δρόμος προς Μοναστήρι Προφήτη Ηλία στην κοινότητα Κέντρου: Οι εργασίες εκτελέστηκαν σε αγροτική οδό, μετά τον οικισμό Βόρειο της Κοινότητας Κέντρου, με κατεύθυνση βορειοανατολικά. Τμήμα της οδού είναι τσιμεντοστρωμένο και προτείνεται να συνεχιστεί η υφιστάμενη τσιμεντόστρωση, η οποία θα ξεκινά 150 μ. περίπου μετά το νεκροταφείο του Βορείου και για μήκος 280 μ. Η οδός είναι χωμάτινη.

-Δρόμος προς Ιερά Μονή Παναγίας του Χελμού στην κοινότητα Κέντρου: Απομένει η ολοκλήρωση της οδού από τη διασταύρωση της 36ης επαρχιακής οδού προς την Ιερά Μονή Παναγιάς Χελμού. Για το έργο αυτό απαιτείται πίστωση 46.897,04 ευρώ με ΦΠΑ από την τροποποίηση του προγράμματος Πυρόπληκτων Περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο ανάδοχος έχει ζητήσει παράταση ολοκλήρωσης του έργου έως 30 Μαρτίου, για την αποπεράτωση των εργασιών τσιμεντόστρωσης, και προκειμένου να ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο, απαιτείται η έγκριση συμπληρωματικής σύμβασης.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Φώτο: Σταύρος Ασημάκος