«Πράσινο φως» για την ενεργειακή αξιοποίηση της λυματολάσπης

«Πράσινο φως» για την ενεργειακή αξιοποίηση της λυματολάσπης

Εγκρίθηκε το έργο που διεκδικούσε η ΔΕΥΑΚ από το 2010

Τριάντα τέσσερα έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 160 εκατ. ευρώ εγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Τα έργα αυτά εντάσσονται στη δράση «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στην πρώτη υποκατηγορία εντάσσονται 15 έργα για την αναβάθμιση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένου νερού, ενώ στη δεύτερη υποκατηγορία εντάσσονται 19 έργα για την υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος (λυματολάσπη) από εγκαταστάσεις επεξεργασίας ιλύος.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται η ένταξη νέων στην υποκατηγορία για έργα υποδομής δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Κ.). Το δε έργο για τη διαχείριση της λυματολάσπης στην περιοχή της Καλαμάτας ήταν αυτό που έλαβε την έγκριση για χρηματοδότησή του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 8 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, η νέα εποχή που σηματοδοτεί το έργο αφορά τόσο στην ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής όσο και στην παραγωγή ενέργειας, καθώς με την ολοκλήρωσή του ο Βιολογικός Καθαρισμός της ΔΕΥΑΚ θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται τη λυματολάσπη, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρονται 5.000 τόνοι ετησίως προς διαχείριση στην Κόρινθο.

Άλλωστε, όπως σημείωσε, με την κίνηση αυτή θα είναι δυνατό να γίνεται η επεξεργασία της λυματολάσπης στην ειδικά διαμορφωμένη μονάδα που θα εγκατασταθεί στο σημείο, αποφεύγοντας τις δυσμενείς συνέπειες οσμών που είχε αυτό μέχρι σήμερα, ενώ το συνολικό έργο αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ταμείο Ανάκαμψης «Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, ανακοινώνει στους Έλληνες πολίτες την έγκριση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικά 34 έργων επεξεργασίας λυμάτων με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και περισσότερο σεβασμό στο Περιβάλλον. Η πολιτική μας για ταχεία μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή προωθείται με γοργούς ρυθμούς. Κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, με σειρά πολιτικών αποφάσεων που υλοποιούμε, τιμώντας την ψήφο και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών», αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή του ο Κώστας Σκρέκας.

Χρ.Μ., Α.Π.