Προετοιμασία της Περ. Πελοποννήσου για το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2023

Προετοιμασία  της Περ. Πελοποννήσου για το πρόγραμμα  δακοκτονίας έτους 2023

Σε συνεργασία και συνεννόηση με το γενικό διευθυντή ΔΑΟ κ. Μητρόπουλο και τους διευθυντές ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων Πελοποννήσου, σχετικά με την προετοιμασία του προγράμματος δακοπροστασίας τρέχοντος έτους, βρίσκεται ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος το τελευταίο δίμηνο.

Ειδικότερα, η κάθε Διεύθυνση έχει καταγράψει τις ανάγκες της για την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν για την απρόσκοπτη και επιτυχή εξέλιξή του.

Στα πλαίσιο αυτό ο αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε την Τρίτη με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας & Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ κα Μαυρίδου, παρουσία και υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των φυτοπροστατευτικών ουσιών δακοκτονίας, η κατανομή τους, καθώς και η χρήση των κατάλληλων εγκεκριμένων δραστικών ουσιών σε κάθε ψεκασμό και, τέλος, ο αριθμός των απαιτούμενων ψεκασμών.

Θετικά αντιμετωπίστηκε από τα στελέχη του υπουργείου το ζήτημα που αφορά κυρίως στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ως προς τη χρήση των κατάλληλων ουσιών ανά ψεκασμό και ακολούθως υποδείχθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν, προκειμένου να επιτευχθούν οι αντίστοιχες βελτιώσεις στην υλοποίηση του φετινού προγράμματος.

Με δεδομένο ότι ήδη έχει γίνει, από πλευράς υπουργείου, η κατανομή των φυτοπροστατευτικών ουσιών για το 2023, η οποία δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες που έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες, χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των διευθυντών και ανακοινώθηκε η συγκρότηση επιτροπής από στελέχη όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων με συντονιστή το διευθυντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλο. Έργο της επιτροπής θα είναι η σύνταξη τεκμηριωμένου πορίσματος, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα σχετικού ερευνητικού προγράμματος για την παρακολούθηση και διαχείριση της ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα. Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το πρόγραμμα δακοκτονίας περιόδου 2020 – 2021, ενώ περιλάμβανε και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επιπλέον, έργο της επιτροπής θα είναι η αξιοποίηση του επιτυχημένου πιλοτικού προγράμματος, που υλοποιήθηκε το 2022, παρακολούθησης και ελέγχου της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών.

Με το πρόγραμμα αυτό δοκιμάστηκε η λειτουργία των συσκευών (gps, ροόμετρα) οι οποίες τοποθετήθηκαν στους γεωργικούς ελκυστήρες που υλοποιούν ψεκασμούς, καταγράφοντας την κίνησή τους σε κάθε αγρόκτημα, αλλά και την  ποσότητα του φυτοπροστατευτικού που καταναλώθηκε.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα στοιχεία καταγράφονται και μεταφέρονται, μέσω κατάλληλου λογισμικού, στον αρμόδιο υπάλληλο, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσιών ελέγχου της ορθής εφαρμογής του προγράμματος. Επίσης, για το πιλοτικό πρόγραμμα η επιτροπή θα εκτιμήσει, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το συνολικό κόστος που απαιτείται για την πλήρη κάλυψη στο σύνολο της Περιφέρειας.

Τέλος, το ανωτέρω πόρισμα θα είναι έτοιμο εντός δεκαημέρου και θα κατατεθεί από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών.