Πρωτοφανής προσέλευση στη συγκέντρωση του Θανάση Βασιλόπουλου

Πρωτοφανής προσέλευση στη συγκέντρωση του  Θανάση Βασιλόπουλου

Έτοιμη για μια νέα θητεία η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας

Το πολιτικό ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, ήταν στραμμένο – και δικαίως- στη χθεσινή επετειακή συγκέντρωση του συνδυασμού «Δημιουργική Πρωτοβουλία για το Δήμο Καλαμάτας».

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές και για τη Δημοτική Αρχή και το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο ήταν μια ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους, αλλά και να δώσουν το στίγμα για την επόμενη περίοδο.

Η χθεσινή συγκέντρωση ήταν εντυπωσιακή τόσο ως προς την προσέλευση δημοτών, οι οποίοι κατέκλυσαν το αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, το φουαγιέ και το χώρο έξω από το κτήριο, όσο και ως προς τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν την καινούργια προσπάθεια νίκης. Κι αυτό, γιατί μαζί με τα παλιά στελέχη και υποψηφίους είδαμε και πολλά καινούργια πρόσωπα, φρέσκα σε ιδέες και πρακτικές, που αναμένεται να πλαισιώσουν το δήμαρχο στην προσπάθειά του να χαράξει σταθερές γραμμές για την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Καλαμάτας.

Η εντύπωση που υπήρχε χθες, μέσα και έξω από το Πνευματικό Κέντρο (σ.σ. χώρος της εκδήλωσης), με λίγα λόγια, ήταν ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή ήρθε για να μείνει.

Κεντρικός ομιλητής της χθεσινής συγκέντρωσης ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος παρουσίασε το έργο της Δημοτικής Αρχής, το οποίο υλοποιείται σε μια δύσκολη τετραετία (πανδημία, ενεργειακή κρίση), όπως και πολλά στοιχεία του προγράμματός του για την επόμενη περίοδο.

Στο τέλος της ομιλίας του παρουσιάστηκαν και πολλά νέα πρόσωπα που συμπλέουν με το όραμα της “Δημιουργικής Πρωτοβουλίας”. Από αυτά διακρίναμε τους/τις: Νάσο Μάκιο, Τασούλα Φοίφα, Σταύρο Στούπα, Παναγιώτη Νινιό, Ιάκωβο Περρωτή, Κατερίνα Λαμπροπούλου, Παναγιώτη Κωνσταντόπουλο, Θανάση Κάτσο, Ιωάννα Καρνούσκου και Παναγιώτη Σκούρα.

Μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν οι βουλευτές του νομού Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος και ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ και επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας του Δήμου Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης.

Η ομιλία του δημάρχου
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στη σημειολογία της συγκέντρωσης: “Ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια, στις 23 Ιανουαρίου του 2019, εδώ, στο χώρο που βρισκόμαστε σήμερα, ξεκίνησε η προσπάθειά μας. Η προσπάθεια για ένα Δήμο φιλικό, λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό, ικανό να προσφέρει στους δημότες του όχι μόνο περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες, αλλά, κυρίως, χειροπιαστή προοπτική για το μέλλον.

Θέλω να ευχαριστήσω κάθε μία και κάθε έναν από εσάς, γιατί επιλέξατε να είστε μαζί μας. Διακρίνω ανάμεσά σας φίλες και φίλους παλιούς, που ήταν εδώ και το 2019, αλλά και πολλούς ακόμα που ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί μας στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων χρόνων, διαπιστώνοντας στην πράξη τη συνέπειά μας, το έργο που γίνεται, τα οφέλη για το Δήμο και τους δημότες.

Η παρουσία σας, η εμπιστοσύνη σας, η υποστήριξή σας σημαίνουν πολλά για εμένα και τους συνεργάτες μου στη Δημιουργική Πρωτοβουλία”.

Αναφερόμενος στα έργα και τις ημέρες της Δημοτικής Αρχής, είπε: “Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι, γιατί, πέρα από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουμε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση 43 ακόμη έργων, ενώ έχουμε υποβάλει πλήρεις προτάσεις και για 21 ακόμα, που αναμένουμε ότι θα εγκριθούν. Όχι λίγα έργα για τους λίγους, αλλά σημαντικά και πολλά έργα για τους πολλούς.

Τα έργα, στην Καλαμάτα και τα χωριά μας, δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Αποτελούν το μέσο για να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα της ζωής μας. Ακριβώς γι’ αυτό θεωρούμε πολύ σημαντικό το ότι δημιουργήσαμε στο Δήμο ένα μηχανισμό που παράγει σωστές μελέτες, που με τη σειρά τους διασφαλίζουν χρηματοδότηση.

Μιλώντας για τα έργα, δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι, εάν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης προσέγγιζαν διαφορετικά το θέμα, θα μιλούσαμε σήμερα για ένα ακόμα μεγάλο έργο. Μιλώ για το αντιπλημμυρικό. Για το οποίο εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης και ελπίζουμε ότι η Πολιτεία θα προχωρήσει στην υλοποίησή του, συνυπολογίζοντας τις προτάσεις αυτές. Ώστε η Καλαμάτα και όλοι μας να έχουμε το επίπεδο ασφάλειας που μας αξίζει άμεσα και όχι σε 10 ή 15 χρόνια.

Ακόμα κάτι. Μέσα στα πολλά έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται, υπάρχουν και λίγα που καθυστέρησαν ή καθυστερούν. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε όλα όσα πρέπει για να λυθούν τα προβλήματα. Η έκπτωση κάποιων εργολάβων αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να κρατά το Δήμο σε ομηρία και τα έργα σε αναστολή. Όπως γνωρίζετε, κάποιες διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Όμως, τα έργα θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν”.

Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής που δημιούργησαν θετικά τετελεσμένα, όπως: τη στήριξη της κοινωνίας εν μέσω κρίσεων, την προσπάθεια για μια καθαρή και προσβάσιμη πόλη για όλους, τις παρεμβάσεις στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, τα έργα ενίσχυσης της νεολαίας να εκφραστεί και να δημιουργήσει, την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία του Δήμου Καλαμάτας, έργα για το περιβάλλον, αλλά και για την αλλαγή στη φυσιογνωμία της πόλης.

Για να συμπληρώσει: “Καμία εικόνα, όμως, δεν μπορεί να αποδώσει την τεράστια σημασία και τα πολλά και εντυπωσιακά οφέλη από την επιλογή και την ένταξη της Καλαμάτας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030».

Ο Δήμος μας και όλοι εμείς, οι κάτοικοί του, είμαστε πλέον πρωταγωνιστές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην προσπάθεια αντιστροφής των εφιαλτικών εξελίξεων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Στη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής και στη συνέχεια μίας παγκόσμιας κοινότητας κλιματικής ουδετερότητας”.

Αναφερόμενος και στα επόμενα βήματα της Δημοτικής Αρχής, υποστήριξε: “Πετύχαμε να δημιουργήσουμε για το Δήμο μας μια τεράστια δυναμική. Μια τεράστια δυνατότητα χρηματοδότησης. Μια τεράστια ευκαιρία. Ευκαιρία να διαμορφώσουμε την πορεία της πόλης μας. Ευκαιρία να βελτιώσουμε αποφασιστικά την ποιότητα της ζωής μας. Ευκαιρία να ζήσουμε ασφαλέστερα και καλύτερα.

Δεσμεύομαι ότι, όπως κερδίσαμε το μεγάλο στοίχημα της συμμετοχής μας στις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030», έτσι θα κερδίσουμε και το στοίχημα της αξιοποίησης της ευκαιρίας που ανοίγεται για την πόλη μας και για όλες και όλους εμάς.

Δεσμεύομαι ότι, όπως πορευτήκαμε αυτά τα τρία χρόνια που βρισκόμαστε στο τιμόνι του Δήμου, ενώνοντας δυνάμεις και κρατώντας τις πόρτες μας ανοιχτές σε όσους επιθυμούν να προσφέρουν στο Δήμο μας, έτσι θα πορευτούμε και στο μέλλον.

Ο Δήμος μας, η Καλαμάτα και τα χωριά μας αξίζουν πολλά. Τρία χρόνια τώρα, με σχέδιο και συστηματική προσπάθεια, στηρίξαμε την κοινωνία. Εξασφαλίσαμε μεγάλες χρηματοδοτήσεις. Ολοκληρώσαμε, υλοποιούμε και προγραμματίζουμε έργα σημαντικά. Πετύχαμε την ένταξη της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης, δημιουργώντας ισχυρή θετική προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Στα τρία χρόνια που πέρασαν πετύχαμε πολλά.

Καλώ όλες και όλους να ενώσουμε δυνάμεις, ώστε στα χρόνια που έρχονται, μαζί, παλιοί και καινούριοι φίλοι και συνεργάτες, να πετύχουμε – και θα πετύχουμε – ακόμα περισσότερα”.
Α.Π.