Αγρότες Τριφυλίας: Γνωστοποίησαν προβλήματα, ζητούν λύσεις

Αγρότες Τριφυλίας: Γνωστοποίησαν προβλήματα, ζητούν λύσεις

Διήμερη συμβολική και ειρηνική διαμαρτυρία στα Φιλιατρά

Το περασμένο διήμερο, παραμονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων προχώρησαν σε συμβολική και ειρηνική διαμαρτυρία με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην είσοδο των Φιλιατρών, για να γνωστοποιήσουν σε πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και πολίτες τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τα οποία ζητούν λύσεις ύστερα από συζήτηση με τους κυβερνώντες.

Χθες το πρωί ο πρόεδρος του Α.Σ. Γαργαλιάνων, Ασημάκης Ντεμερούκας, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε εδώ ως Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών σε μια παράσταση διαμαρτυρίας για να εκφράσουμε τα προβλήματα τα οποία τονίζουμε χρόνια, ειδικά ως ηγεσίες των Συλλόγων εδώ και ένα χρόνο, τα οποία εκθέτουμε, παρουσιάζουμε, σε κάθε μορφή εξουσίας. Δεν έχουμε δει καμία ουσιαστική επίλυση σ’ αυτά. Λίγο-πολύ τα έχετε ακούσει όλοι. Συνοψίζονται στο κόστος παραγωγής, έχουμε το ρεύμα, έχουμε τα καύσιμα, έχουμε σε θερμοκήπια – που είναι καλλιέργειες πιο δυναμικές – τη θέρμανσή τους, έχουμε υλικά συσκευασίας, υλικά κάλυψης. Έχουμε ένα κόστος παραγωγής που ανεβαίνει μονίμως, αλλά η παθογένεια του κλάδου είναι ότι είμαστε ο μόνος κλάδος ο οποίος όποια αύξηση προκύψει την επωμιζόμαστε, τη βάζουμε μες στο προϊόν, αλλά ποτέ στην τιμή πώλησης.

Δεν ελέγχουμε ποτέ την τιμή πώλησης, υπακούουμε στην ελεύθερη αγορά, σε κάθε έκφρασή της, είμαστε ευάλωτοι σε κάθε αλλαγή που γίνεται, είτε αυτό είναι ο πόλεμος (σ.σ. Ουκρανία) είτε είναι κορωνοϊός. Βλέπουμε από την κυβέρνηση καμία διάθεση να βοηθήσει, έχουμε ένα αφορολόγητο ο κλάδος μας στάσιμο εδώ και χρόνια, αντ’ αυτού όμως οι εισφορές στο ΕΦΚΑ αυξήθηκαν 10% το τελευταίο έτος. Είμαστε ευάλωτοι ακόμα και στα εργατικά. Κάτι που θεωρούσαμε κεκτημένο, ότι θα έχουμε τους εργάτες να μαζεύουμε το προϊόν μας».

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Α.Σ. Φιλιατρών, Ευάγγελος (Αγγελής) Κοροβίλας, είπε πως «το εργατικό δυναμικό είναι ένα κομμάτι το οποίο βασανίζει τον κλάδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Είναι ένα απ’ τα βασικότερα κομμάτια που υπάρχουν. Χωρίς εργατικό δυναμικό δεν μπορεί να δουλέψει τίποτα. Θα σας πως χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή στην Τριφυλία περίπου το 25% των καρπουζιών είναι εκτός. Μένουν θερμοκήπια ακαλλιέργητα πλέον και σε λίγο θα μείνουν πολύ περισσότερες εκτάσεις ακαλλιέργητες. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να κοιτάξει η Πολιτεία, θα πρέπει να το δει πολύ καλά. Καθώς επίσης θα πρέπει να δει τις τιμές του παραγωγού με την κατανάλωση. Είναι κι αυτό ένα άλλο μεγάλο κομμάτι το οποίο θα πρέπει να δει η Πολιτεία πολύ καλά. Να γίνονται κάποιοι έλεγχοι».

Παίρνοντας το λόγο ξανά ο κ. Ντεμερούκας πρόσθεσε: «Στις ελιές χάσαμε το 30% της παραγωγής στη Μεσσηνία από μη έγκαιρη συγκομιδή κι από έναν εχθρό, το γλοιοσπόριο, τον οποίο θα μπορούσαμε να είχαμε πολεμήσει, αν είχαμε σκευάσματα εγκεκριμένα. Κι αυτό είναι ένα άλλο θέμα μεγάλο, γιατί έχουμε μια ΚΑΠ που βγάζει σκευάσματα συνεχώς έξω. Δυστυχώς, η συγκομιδή επιμηκύνθηκε μέχρι τα τέλη Γενάρη, χάσαμε καρπό, χάσαμε εισόδημα», ενώ ο κ. Κοροβίλας τόνισε: «Εμείς θέλουμε να σκύψει η Πολιτεία πάνω μας, να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να λύσουμε τα προβλήματα. Δεν έχουμε καμία διάθεση να βγαίνουμε στους δρόμους και να κάνουμε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Εμείς θέλουμε να κάτσουμε σ’ ένα τραπέζι μαζί με τους κυβερνώντες και με όσους άλλους θέλουν να βοηθήσουν να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα, να βγει μια λύση».

Από την πλευρά του, ο κ. Ντεμερούκας ανέφερε καταληκτικά: «Είμαστε μια περιοχή στο “πικ” των φυτεύσεων της δουλειάς. Κάθε μέρα φεύγουμε, βάζουμε πυρηνόξυλο στα θερμοκήπιά μας για θέρμανση, την ημέρα φεύγουμε, φυτεύουμε κι είμαστε πάλι εδώ. Άρα, καταλαβαίνετε ότι για να είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή εδώ πέρα στο δρόμο, καιγόμαστε».