Δικηγόροι: Συνεχίζουν την αποχή για Νομική Βοήθεια και άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα

Δικηγόροι: Συνεχίζουν την αποχή για Νομική  Βοήθεια και άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα

Διαμαρτύρονται έντονα για την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων

Τη συνέχιση της αποχής από τη Νομική Βοήθεια, αλλά και της στοχευμένης αποχής από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, αποφασίζουν οι δικηγόροι, έπειτα από σχετική εισήγηση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η οποία συνεδρίασε προχθές. Ταυτόχρονα, οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες.

Συνέχιση αποχής

Παρά τις αντιδράσεις των δικηγόρων σε όλη τη χώρα, ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με την πληρωμή τους για το θεσμό της Νομικής Βοήθειας. Οι καθυστερήσεις στην εκκαθάριση και την καταβολή των αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας υπερβαίνουν τα τρία χρόνια και οι δικηγόροι τονίζουν ότι αυτό πλήττει πρωτίστως τον ίδιο το θεσμό και το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Γι’ αυτό, κατά την τελευταία της συνεδρίαση, η Ολομέλεια εισηγείται στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων μελών τους από τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας και τη μη έκδοση γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων σε όλες τις υποθέσεις της, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος, και εξουσιοδοτεί τη Συντονιστική Επιτροπή να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων ανάλογα με τις εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα.

Επίσης, οι δικηγόροι εξακολουθούν να εκφράζουν την απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στην τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 187 ΠΚ, με την προσθήκη της παρ. 6, με την οποία, όπως τονίζουν, καταλύεται το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, αμφισβητείται και περιορίζεται η δικαιοδοτική κρίση του δικαστή και παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, δεδομένου ότι ο κατηγορούμενος στερείται δικαιωμάτων τα οποία δε στερούνται κατηγορούμενοι για αδικήματα με σημαντικά μεγαλύτερη ποινική ή ηθική απαξία.

Στο πλαίσιο της διεκδίκησης για την κατάργηση, άλλως τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι προσανατολίζονται προς παράταση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι 30 Ιουνίου 2023, με το πλαίσιο αδειών που έχει ήδη αποφασιστεί.

Οικονομικά ζητήματα

Επίσης, άλλο βασικό θέμα που «καίει» τους δικηγόρους, είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς ούτε αυτή τη φορά στη συνέντευξη του πρωθυπουργού άκουσαν κάτι που να τους αφορά.

«Κανένα από τα μέτρα που εξήγγειλε δεν αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Συμπεριφέρθηκε σαν να μην αντιμετωπίζουμε οξυμένα προβλήματα. Το δικηγορικό Σώμα εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και θα συνεχίσει, με κάθε τρόπο, το διεκδικητικό του αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων του, όπως έχουν προτεραιοποιηθεί με τις αποφάσεις της Ολομέλειας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Βασικά αιτήματα των δικηγόρων είναι:

-Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

-Η αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για το τρέχον έτος (2023)

-Η θεσμοθέτηση υποχρεωτικής παράστασης, ή του πιστοποιητικού ελέγχου συνδρομής νομικών προϋποθέσεων (νομικού ελέγχου) στις εμπράγματες δικαιοπραξίες, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες ενοχικών συμβάσεων σημαντικού οικονομικού αντικειμένου

-Η επέκταση της απαλλαγής από το ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ

-Κατάργηση ή μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες

-Άμεση επαναρτίωση του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011, με την απόδοση των οφειλομένων ποσών από τον eΕΦΚΑ

-Επίλυση των θεμάτων των εμμίσθων (ιδίως αύξηση αποδοχών, μισθολογική εξέλιξη, ωριμάνσεις, μεταπτυχιακά, αποζημιώσεις).

Της Βίκυς Βετουλάκη