Δημιουργός ChatGPT: Δεν απέχουμε πολύ από μια «τρομακτική» τεχνητή νοημοσύνη

Δημιουργός ChatGPT: Δεν απέχουμε πολύ από μια «τρομακτική» τεχνητή νοημοσύνη

Ο Σαμ Άλτμαν υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, του ChatGPT, προειδοποίησε ότι ο κόσμος μπορεί να μην απέχει τόσο πολύ από την «δυνητικά τρομακτική» τεχνητή νοημοσύνη και δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου.

Σε μια σειρά από tweets την Κυριακή, ο Άλτμαν δήλωσε ότι η μετάβαση σε ένα μέλλον με τεχνητή νοημοσύνη είναι «ως επί το πλείστον καλή» και μπορεί να συμβεί γρήγορα – όπως είχε γίνει και όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα smartphones.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η κοινωνία χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε «κάτι τόσο μεγάλο».

«Χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο για να καταλάβουν οι θεσμοί μας τι πρέπει να κάνουν. Η ρύθμιση θα είναι κρίσιμη και θα χρειαστεί χρόνος. Παρ΄όλο που τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της σημερινής γενιάς δεν είναι πολύ τρομακτικά, νομίζω ότι ενδεχομένως δεν είμαστε πολύ μακριά από το να γίνουν», ανέφερε στο Twitter.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η πρόκληση τώρα είναι «οι άνθρωποι να μην ταράζονται όταν μιλούν σε ένα chatbot, ακόμη και αν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει».

Ουσιαστικά ο Άλτμαν αναφέρεται στις απαντήσεις που έδωσε την περασμένη εβδομάδα η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης Bing της Microsoft.

Από την πλευρά του ο Έλον Μασκ – συνιδρυτής του OpenAI μαζί με τον Αλτμαν- δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η τεχνητή νοημοσύνη διέπεται από μεγάλες δυνατότητες – τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Γι΄αυτό, όπως τόνισε, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.

«Νομίζω ότι πρέπει να ρυθμίσουμε το πλαίσιο σχετικά με την ασφάλεια γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Μασκ, σύμφωνα με το CNBC, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή η τεχνητή νοημοσύνη είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα.

Πηγή: Η Καθημερινή