Γαργαλιάνοι: Υπεγράφη η σύμβαση για αντικατάσταση δικτύου από Αλικοντούζι

Γαργαλιάνοι: Υπεγράφη η σύμβαση για αντικατάσταση δικτύου από Αλικοντούζι

Χθες το μεσημέρι, στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, υπεγράφη η σύμβαση του έργου «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλος Άγρας”», ποσού 8.256.646,93 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%), από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης, που είναι ο κύριος του έργου, Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, το δήμαρχο Τριφυλίας (σ.σ. ο Δήμος είναι φορέας υλοποίησης), Γεώργιο Λεβεντάκη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας «TEDRA – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Α.Τ.Ε», Ιωάννη Τόλιο.

Δηλώσεις

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, σημείωσε σχετικά: «Είμαι πολύ συγκινημένος. Θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο Γεώργιο Λεβεντάκη, που μ’ εμπιστεύθηκε σ’ αυτή τη θέση. Χωρίς τη βοήθειά του, κι εκεί που κόλλησε το έργο, δε θα το είχαμε καταφέρει. Θα φτάναμε μέχρι ένα σημείο. Με τις γνωριμίες του, με τα τηλέφωνά του, ολοκληρώθηκε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που με τιμήσατε στις εκλογές τις προηγούμενες και μου δώσατε την ευκαιρία να βοηθήσω τον τόπο μου».

Συνεχίζοντας ευχαρίστησε αυτοδιοικητικούς των Δήμων Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος και συνεργάτες του στο Σύνδεσμο, προσθέτοντας: «Το έργο αυτό κι ο αγωγός από το 1974, όπως γνωρίζετε όλοι, ξεκινά από το Παλαιό Λουτρό και φτάνει ως το Μάραθο και την Τραγάνα. Με την καινούργια μελέτη είναι 50 χιλιόμετρα. Καταργούμε τον αμίαντο και φτάνει ο αγωγός μέχρι τη δεξαμενή του Μαράθου και τη δεξαμενή της Τραγάνας. Αντικείμενο του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται απ’ το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης», είναι η εκτέλεση εργασιών αντικατάστασης αγωγών του δικτύου μεταφοράς πόσιμου νερού του Συνδέσμου Ύδρευσης και ειδικότερα η αντικατάσταση του συνόλου των μεταφορικών αγωγών του δικτύου ύδρευσης και η προσθήκη φρεατίων ελέγχου.

Ο συμβατικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 8.256.646,93 ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο αναβάθμισης του δικτύου στους Γαργαλιάνους και τα χωριά που υδροδοτούνται από το Αλικοντούζι, αφού θα επιλύσει πάγια προβλήματα που σχετίζονται με συνεχείς διακοπές νερού, αφανείς διαρροές, χαμηλή πίεση υδροδότησης, προσφέροντας ποιοτικότερο νερό και επαρκέστερη ποσότητα στους καταναλωτές, αφού θα γίνει αντικατάσταση των παλαιών και προβληματικών δικτύων ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες και σιδεροσωλήνες με αγωγούς πολυαιθυλενίου.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

Κλείνοντας θέλω να πω και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ στο δήμαρχο και στον υπουργό τον κ. Πέτσα, που ανταποκρίθηκε αμέσως και κατάλαβε τη σημαντικότητα του έργου».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Γαργαλιάνων, Βασίλης Αγγελόπουλος, ευχαρίστησε το δήμαρχο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου «γι’ αυτό το μεγάλο έργο που έρχεται για την πόλη μας και τα χωριά μας, το οποίο ήταν μεγάλος στόχος αρκετές δεκαετίες.  Τελικά καταφέραμε (ο δήμαρχος κι ο κ. Αυρηλιώνης απ’ την πρώτη στιγμή το είχαν βάλει ως στόχο και το είχαν κάνει υπόσχεση) ένα πολύ δύσκολο έργο. Κι είναι πολύ δύσκολο έργο, γιατί δεκαετίες προσπαθούσαν όλοι να το λύσουν. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί θ’ αλλαχτεί ο αμίαντος. Θα είναι πολύ καλό για την υγεία, αλλά και δε θα λείψει το νερό από την πόλη μας. Από καρδιάς ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό το μεγάλο έργο που φέρατε στην πόλη μας».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Λεβεντάκης είπε: «Σήμερα, για μένα, με μεγάλη συγκίνηση και χαρά ολοκληρώθηκε ένα έργο που προεκλογικά είχα δεσμευτεί στους κατοίκους των Γαργαλιάνων. Πρόκειται για έργο μεγάλης σημασίας, υγείας και ζωής, για το νερό. Είμαστε στην ευχάριστη θέση, μετά πολλούς αγώνες και πολύ τρέξιμο, και θέλω να πιστέψετε ότι προσπάθησαν να μπουν και εμπόδια από κάποιους. Καταφέραμε και ολοκληρώσαμε το έργο και το έχουμε σήμερα εδώ μπροστά μας για υπογραφή.

Θέλω αυτά τα οποία είχα πει και οι δεσμεύσεις οι οποίες έχω κάνει, όταν θα έρθει η ώρα να ξανα-απολογηθώ σ’ εσάς, να τις διαβάζω μία μία και να δείτε ότι αυτά τα οποία είπα, τα έχω ολοκληρώσει και κάποια προχωράνε.

Εγώ την τιμή που μου κάνατε να με κάνετε άνθρωπό σας, όχι δήμαρχό σας, γιατί το έλεγα: “δε θέλω να είμαι δήμαρχος, θέλω να είμαι ένας από ’σας”, και το αισθάνομαι απ’ την καρδιά μου αυτό το οποίο λέω κι αυτό γίνεται κι έτσι παραμένω.

Η ολοκλήρωση, λοιπόν, αυτού του έργου, αυτή τη στιγμή είναι προς υπογραφή και αύριο – μεθαύριο, όταν ο εργολάβος είναι έτοιμος, ξεκινάει. Δεν έχει πλέον αναμονές και ενστάσεις κ.τ.λ. Τα ξεπεράσαμε όλα με πάρα πολύ αγώνα.

Στη σημείο αυτό, να ευχαριστήσω τον κ. Αυρηλιώνη, τον πρόεδρο του Τέλου Άγρα, την κα Μίχου, η οποία ήταν πάρα πολύ δύσκολο να κάτσει να τεκμηριώσει ένα έργο 8,5 εκ. ευρώ, το οποίο ήθελε πάρα πολλές αναλύσεις και πάρα πολλή δουλειά. Όμως, ξέρετε τι μου είπε; “Δήμαρχε, δεν είναι μόνο η εκτίμηση προς το πρόσωπό σου. Το κάνω για τον τόπο μου”.

Και μπράβο της!

[…] Να ευχαριστήσω και τον υπουργό, τον κ. Πέτσα, ο οποίος άμεσα ανταποκρίθηκε και με βοήθησε να το ολοκληρώσω. Το νερό θα φτάσει σε όλα τα χωριά που έχουν ανάγκη. Στο Μουζάκι, στου Φλόκα, δεν εξαιρώ εγώ Τέλο Άγρα και ΔΕΥΑΤ. Το νερό είναι αγαθό κι έχουμε δικαίωμα όλοι να το έχουμε σπίτι μας, καθαρό, για να πίνουν τα παιδιά μας, η οικογένειά μας και να κάνουμε τις δουλειές μας. Θα μπει μια δεξαμενή στο Πυργάκι 250 τόνους τώρα, άμεσα, κλειστού τύπου, άλλη μια 50άρα στου Φλόκα και μια 1000άρα στο Μουζάκι. Ερχόμενος ο αγωγός θα συνδεθούν όλοι…».

Σημειώνεται πως η περιοχή εκτέλεσης του έργου περιλαμβάνει τμήματα των διοικητικών ορίων του Δήμου Τριφυλίας (Δ.Ε. Γαργαλιάνων), του Δήμου Πύλου – Νέστορος (Δ.Ε. Παπαφλέσσα, Δ.Ε. Χιλιοχωρίων, Δ.Ε. Νέστορος) και του Δήμου Μεσσήνης (Δ.Ε. Βουφράδων). Το έργο αφορά στην αντικατάσταση του δικτύου του εξωτερικού υδραγωγείου του Συνδέσμου Ύδρευσης. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε είκοσι 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Του Ηλία Γιαννόπουλου