Κορινθιακή σταφίδα: Ο «μαύρος» χρυσός απειλείται με αφανισμό

Κορινθιακή σταφίδα: Ο «μαύρος» χρυσός απειλείται με αφανισμό

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων όπου καλλιεργείται η κορινθιακή σταφίδα, βάσει όσων ειπώθηκαν από το διευθύνοντα σύμβουλο της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών, Μίλτο Σταυρόπουλο, σε εκπροσώπους του Τύπου που επισκέφθηκαν το εργοστάσιο της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Newsit, η καλλιέργεια της σταφίδας εγκαταλείπεται, καθώς η «σταφιδική κρίση» που προέκυψε εξαιτίας της πανδημίας με τη συρρίκνωση της αγοράς δημιούργησε, για πρώτη φορά, αδιάθετα αποθέματα, που μεταφέρονται από τη μια χρονιά στην άλλη, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές του προϊόντος, με αποτέλεσμα σήμερα η τιμή της σταφίδας να έχει καταρρεύσει στα 0,70 ευρώ / κιλό, όταν προ πανδημίας υπερέβαινε το 1,60 ευρώ /κιλό για την εσοδεία του 2020 και τα 2 ευρώ για εκείνη του 2019.

Οι σταφιδοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε το καλλιεργητικό κόστος και ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας με τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του προϊόντος.

Στην Αιγιαλεία δε, όπου καλλιεργείται η ανώτερη ποιότητα κορινθιακής σταφίδας, η γνωστή ως «βοστίτσα», προϊόν ΠΟΠ με εξαιρετικά διατροφικά χαρακτηριστικά, αλλά και ακόμη υψηλότερο κόστος καλλιέργειας, οι παραγωγοί κάνουν έκκληση στην Πολιτεία να στηρίξει το προϊόν τους, όπως έκανε και με άλλα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία.

Πώς προέκυψε το πρόβλημα
Τις ανησυχίες του για το μέλλον της κορινθιακής σταφίδας «βοστίτσα» εξέφρασε και ο Μίλτος Σταυρόπουλος σε εκπροσώπους του Τύπου που επισκέφθηκαν το εργοστάσιο της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Όπως τόνισε, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας μας στην κορινθιακή σταφίδα, με σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις που πληρούν τις αυστηρότερες ποιοτικές προδιαγραφές στην ασφάλεια και υγιεινή των παραγόμενων προϊόντων.

Η συγκέντρωση αδιάθετων αποθεμάτων ξεκίνησε με την έναρξη της πανδημίας και οφείλεται αποκλειστικά στη συρρίκνωση της αγοράς. Περίπου το ήμισυ αυτών των αποθεμάτων μετακυλίεται από τη μια χρονιά στην άλλη, οδηγώντας τις τιμές στην κατάρρευση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και τον παραγωγό προ της εγκατάλειψης της σταφιδοκαλλιέργειας, καθώς οι προσφερόμενες τιμές σήμερα υπολείπονται κατά πολύ του κόστους καλλιέργειας.

Προτεινόμενες λύσεις
Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών μαζί με όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις των σταφιδοπαραγωγών ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση για τα αδιάθετα αποθέματα, με προτάσεις προς την Πολιτεία να συμπεριληφθεί η σταφίδα σε πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας μας στην Ουκρανία, που πλήττεται από τον πόλεμο, αλλά και στην Τουρκία, που επίσης αντιμετωπίζει ανάλογη ανθρωπιστική κρίση από τον πρόσφατο σεισμό, κι έτσι να απορροφηθούν τα πλεονάζοντα αποθέματα, αναλογικά με τη δραστηριότητά τους, από όλες τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζουν ότι απειλείται με εγκατάλειψη μια παραδοσιακή καλλιέργεια, ενώ χάνονται πολλές θέσεις εργασίας με πολλαπλές οικονομικές επιπτώσεις τόσο στους παραγωγούς όσο και στις τοπικές κοινωνίες.

Για τους σταφιδοπαραγωγούς αποτελεί ικανοποιητική λύση στο μεγάλο πρόβλημα, απομένει όμως να δουν στην πράξη να υλοποιείται.

Μετά τρία χρόνια συνεχόμενης πτώσης της τιμής της σταφίδας έχει γίνει πλέον αντιληπτό από όλους ότι το όποιο μέτρο επιδότησης της τιμής είναι μεν αναγκαίο, γιατί θα προσφέρει σήμερα μια πρόσκαιρη οικονομική ανακούφιση στον παραγωγό, δε θα του εξασφαλίσει όμως βιώσιμη λύση, καθώς η τιμή που δε λαμβάνεται από την αγορά δεν εξασφαλίζει τη μελλοντική τιμή της σταφίδας.

Η άμεση απορρόφηση των αποθεμάτων αποτελεί τη μόνη λύση για να διασφαλίσει την τιμή της σταφίδας και το μέλλον της καλλιέργειας.

Το πολύτιμο προϊόν
Παραδοσιακά η μαύρη κορινθιακή σταφίδα εξάγεται σε όλο τον κόσμο, στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τον Καναδά, τις, την Αυστραλία και την Ινδία και αλλού.

Με τις πρώτες αναφορές να εντοπίζονται στην Οδύσσεια του Ομήρου περίπου το 800 π.Χ. η κορινθιακή σταφίδα σε βάθος χρόνου έχει παινευτεί για τη γεύση και την ενέργειά της από τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα και τον Ηρόδοτο, ενώ και ο Χριστόφορος Κολόμβος κατά τη διάρκεια του εξερευνητικού του ταξιδιού για την Αμερική είχε επιλέξει μόνο ένα φρούτο για το αμπάρι του, την κορινθιακή σταφίδα, που χάρη στις βιταμίνες, τις φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και την υψηλή διατηρησιμότητά της αποδείχθηκε ευεργετική.

Στη λίστα με τους λάτρεις της κορινθιακής σταφίδας περιλαμβάνονται πολλοί ακόμη, ανάμεσά τους και η βασίλισσα Ελισάβετ Α, η οποία τη συμπεριελάμβανε στην καθημερινή της διατροφή.

Συνεχίζοντας την ιστορία, μέχρι σήμερα και με βάση τις πολύχρονες επιστημονικές έρευνες που συγχρηματοδοτεί και διεξάγει για πολλά χρόνια η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, αποδεικνύεται ότι η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένα υπερ-φρούτο με ισχυρή ταυτότητα και, επομένως, αυτονόητο είναι ότι η διάσωση και η στήριξη των παραγωγών αποτελεί επιτακτική ανάγκη.