Λαοθάλασσα πιστών στον εορτασμό της «Παναγίας Υπαπαντής» στην Καλαμάτα

Λαοθάλασσα πιστών στον εορτασμό  της «Παναγίας Υπαπαντής» στην Καλαμάτα

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και παρουσία χιλιάδων πιστών εόρτασε η Καλαμάτα την πολιούχο της «Παναγία Υπαπαντή» στο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της.

Στον Όρθρο και την πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προέστη ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, συλλειτουργούντων των σεβασμιωτάτων μητροπολιτών, Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Μαρωνείας κ. Παντελεήμονος, Σταγών κ. Θεοκλήτου, Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου, Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, Γόρτυνος κ. Νικηφόρου, Αιτωλίας κ. Δαμασκηνού και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας, τονίζοντας ότι στις δύσκολες μέρες που διανύουμε θα πρέπει να προσευχόμεθα στη μεσιτεία της, ώστε να συναντήσουμε τον Σωτήρα Χριστό.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε πάνδημη λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας στις κεντρικές οδούς της πόλης, προς ευλογία και καθαγιασμό των κατοίκων, αλλά και των προσκυνητών. Τιμές κατά τη λιτανεία απέδωσαν μικτό άγημα του στρατού και της Αεροπορίας, καθώς και Φιλαρμονικές.

Μόλις ολοκληρώθηκε η λιτάνευση ο μητροπολίτης Μεσσηνίας υπογράμμισε ότι η  μέρα υπενθυμίζει σε όλους το κουράγιο και τη δύναμη που χαρίζει η πολιούχος της Καλαμάτας, ιδιαιτέρως στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ενώ κάλεσε τους παρισταμένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αδικοχαμένων πιλότων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

Τέλος, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους αρχιερείς που συμμετείχαν στον εορτασμό, τους επισήμους προσκεκλημένους, καθώς και τον πιστό λαό.

Το «παρών» στον εορτασμό έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Νάντια Γιαννακοπούλου και Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Ανδρέας Τσουκαλάς, Άννα Καλογεροπούλου και Ευστάθιος Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός
Μια μέρα νωρίτερα, σε κλίμα λαμπρότητας και κατάνυξης, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις εορτασμού για την πολιούχο «Παναγία Υπαπαντή».

Κατά το Μέγα πολυαρχιερατικό Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, συγχοροστατούντων των μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου καί Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και στη σημειολογία της εορτής της Υπαπαντής.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού πλήθος πιστών προσήλθε στον Ιερό Ναό, προκειμένου να προσκυνήσει την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας, αλλά και να συμμετάσχει στην ακολουθία.

Στο γεύμα:
Θανάσης Βασιλόπουλος: Καλαμάτα πόλη σύγχρονη, φιλική, ανθεκτική και βιώσιμη
Την πεποίθησή του ότι η Καλαμάτα μπορεί να κερδίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της εξέφρασε ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, Θανάσης Βασιλόπουλος, μιλώντας στο επίσημο γεύμα για τον εορτασμό της Υπαπαντής.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «η Καλαμάτα σήμερα διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πυροδοτούν το ζωηρό ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Παρά τις δυσκολίες, παρά τις έντονες πιέσεις και το αρνητικό οικονομικά περιβάλλον, είναι ένας Δήμος που άντεξε και αντέχει».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί, αλλά και σε εκείνα που διεκδικεί ο Δήμος, όπως και στους βασικούς άξονες του σχεδιασμού, προκειμένου η Καλαμάτα να είναι «πόλη που αξίζει να ζεις», όπως υπογράμμισε. Ακολούθως, ο κ. Βασιλόπουλος απηύθυνε κάλεσμα στις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, προκειμένου η Καλαμάτα να αντεπεξέλθει στα «στοιχήματα» του μέλλοντος.

Στην ομιλία του ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: “Η Καλαμάτα, σήμερα, διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πυροδοτούν το ζωηρό ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Με υποδομές που ενισχύονται αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις επόμενες δεκαετίες. Σχέδιο που στο επίκεντρό του έχει τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του.

Η Καλαμάτα, παρά τις δυσκολίες, παρά τις έντονες πιέσεις και το αρνητικό οικονομικά περιβάλλον, είναι ένας Δήμος που άντεξε και αντέχει. Διότι πέραν της χρηστής διοίκησης, είμαστε ένας τόπος που προσφέρεται για δημιουργία. Που δε φοβάται το νέο, αντιθέτως το επιδιώκει, το αναζητά. Που τολμά, που διεκδικεί, που πετυχαίνει. Με σχέδιο και όραμα.

Με έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών. Για μία πόλη φιλική και προσβάσιμη. Με έργα που υπηρετούν τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Που ενισχύουν την τοπική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό. Έργα και δράσεις που διατηρούν και ενισχύουν τον Πολιτισμό, βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την Καλαμάτα. Δράσεις και πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο για όλους τους συμπολίτες μας. Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού μας: Καλαμάτα πόλη σύγχρονη, φιλική, ανθεκτική και βιώσιμη. Πόλη που αξίζει να ζεις.

Στην αναπτυξιακή μας στόχευση για το 2023 βρίσκονται σε πρωτεύουσα θέση: Η ολοκλήρωση του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας. Η θωράκιση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής με σύγχρονες υποδομές, όπως τα εν εξελίξει έργα ύδρευσης, αλλά και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου. Η διαμόρφωση του σχεδιασμού για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Η δρομολόγηση και υλοποίηση έργων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα διαμορφώσουν ένα φιλικό και σύγχρονο αστικό περιβάλλον μέσα από εκτεταμένες αναπλάσεις (Ανατολική Γειτονιά, Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις κεντρικού ιστού κ.ά.). Η ολοκλήρωση πολεοδομικών εκκρεμοτήτων που θα αλλάξουν το χάρτη της πόλης μέσα από την ανάπτυξή της από νότο προς βορρά και από ανατολή προς δύση.

Επίσης: Η εκκίνηση των εργασιών για την ολοκλήρωση του εμβληματικού οδικού έργου «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη». Η δρομολόγηση του οδικού άξονα «Καλό Νερό – Τσακώνα». Η αναβάθμιση του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» και η το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησής του. Η προώθηση μέσω ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του λιμένα, καθώς και η επέκταση και αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμάτας. Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Καλαμάτα.

Θα μου επιτρέψετε μια ξεχωριστή αναφορά σε μία διεκδίκησή μας που κατά κοινή ομολογία είναι δίκαιη. Και αναφέρομαι στη δημιουργία ενός σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου, αντάξιου της Καλαμάτας και της δυναμικής που αναπτύσσει. Ένα αθλητικό Κέντρο που θα καλύψει τις ανάγκες της περιοχής που σήμερα εξυπηρετείται κατά βάση από γηρασμένες αθλητικές υποδομές.

Με συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας μας, με τη συμμετοχή φορέων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, το υπό σύνταξη Κλιματικό Συμβόλαιο της πόλης αποτελεί τον οδικό χάρτη, το σχεδιασμό για την Καλαμάτα του αύριο. Στόχος μας να προσφέρουμε τη δυνατότητα στις νέες και τους νέους μας, στα παιδιά μας, να μείνουν στον τόπο μας, να εργαστούν εδώ, να δημιουργήσουν μια κοινωνία καλύτερη για τις γενιές που έρχονται”.

Π. Πικραμμένος: “Οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε”
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στον εορτασμό της Υπαπαντής.

Κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο γεύμα, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι μεγάλη και πραγματική η χαρά μου να βρίσκομαι εδώ για να συνεορτάσουμε φέτος τη Μεγάλη Εορτή της Πολιούχου της Καλαμάτας, της Υπαπαντής του Σωτήρος και, μάλιστα, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η πόλη σας, κε δήμαρχε, είναι μία από τις ταχύτατα ανερχόμενες πρωτεύουσες νομών. Στη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του, τον παρελθόντα Ιούνιο, ο πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε κάνει εκτενή αναφορά στα αναπτυξιακά έργα και τα έργα υποδομής τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και ολοκληρώνονται με μεγάλη ταχύτητα.

Από το οδικό δίκτυο, τον εκσυγχρονισμό του διεθνούς αερολιμένος «Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου», μέχρι τα έργα υποδομής και θωράκισης από ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της ορατής σε όλους μας κλιματικής αλλαγής.

Κύριε δήμαρχε, με μεγάλη χαρά σάς συγχαίρω για τη συμμετοχή της Καλαμάτας στην «Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων». Γιατί διεκδικήσατε με επιμονή και πετύχατε πραγματικά ένα σπουδαίο στόχο, την ένταξη της πόλης σας στις 100 ανερχόμενες Ευρωπαϊκές Πόλεις. 

Η ανάπτυξη σήμερα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία και νομίζω –έχω τη βεβαιότητα μετά τη σημερινή μου επίσκεψη- ότι εδώ στην Καλαμάτα καταθέτετε πλέον δείγματα γραφής και αποτελείτε υπόδειγμα και για τις άλλες πόλεις, για τις πόλεις όλης της Ελλάδας, να ακολουθήσουν το δρόμο τον οποίο έχετε χαράξει.

«Οι καιροί ου μενετοί» αναφώνησε ο Περικλής και κατέγραψε ο Θουκυδίδης στις Ιστορίες του (Ιστοριών, Α, 142):. Που σημαίνει, σ’ ελεύθερη απόδοση, «οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε». Πρέπει, δίχως χρονοτριβή, να διασφαλίσουμε τα όσα αποκτήθηκαν με υπεράνθρωπες θυσίες, αλλά και την πρωτοφανή και εντυπωσιακή κατάθεση της προσωπικής ευθύνης των ίδιων των πολιτών στη διάρκεια των τελευταίων τριάμισι ετών.

Μπαίνουμε πια σε μια φάση που η οικονομία μας και η χώρα μας έχει στη διάθεσή της σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον.

Είθε η πολιούχος της Καλαμάτας, η Υπεραγία Θεοτόκος, η Υπέρμαχος Στρατηγός, να φωτίζει το δρόμο μας ως Λαού και ως Έθνους, να καθοδηγεί τη φρόνηση και τα βήματά μας, ώστε υπό όρους αρραγούς εθνικής ενότητας να προοδεύουμε και ευημερούμε”.