Μουσικοκινητική αγωγή από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Μουσικοκινητική αγωγή από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας ξεκινά έναν τετράμηνο κύκλο σεμιναρίων μουσικοκινητικής αγωγής Carl Orff. Πρόκειται για μια ολιστική μουσικοπαιδαγωγική προσέγγιση που βασίζεται στην αρχή ότι κάθε άνθρωπος αποτελεί εξ ορισμού ένα μουσικό ον και έχει την ικανότητα να εκφραστεί καλλιτεχνικά ανεξαρτήτως ταλέντου, επιπέδου τεχνικής ή άλλων δεξιοτήτων και γνώσεων. Απευθύνεται δε σε παιδιά και ενήλικες ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η μουσική στην Ορφική ωδειακή τάξη αποτελεί μια πρακτική που συμπεριλαμβάνει τη κίνηση, το λόγο, το ρυθμό ως αναπόσπαστα κομμάτια της μουσικής στη μαθησιακή διαδικασία.

Μέσα σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον έκφρασης και αποδοχής, τα παιδιά βιώνουν τη μουσική στην πράξη, παίζοντας και συμμετέχοντας ενεργά, με βασικά τους εργαλεία το σώμα, το τραγούδι, τον ρυθμικό λόγο, το συμβολικό παιχνίδι, το body music (ηχηρές κινήσεις στο σώμα) και τα μικρά κρουστά μουσικά όργανα (τονικά και μη).

Τα παιδιά αλληλεπιδρούν σε μικρά μουσικά και κινητικά δρώμενα αναπτύσσοντας έτσι τη δημιουργικότητα και την αυτενέργειά  τους, εμπλουτίζοντας παράλληλα τη μουσική αντίληψη και γνώση.

Στόχοι της μουσικοκινητικής αγωγής Carl Orff είναι η ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μέσω της μουσικής, η αισθητική τους καλλιέργεια και μακροπρόθεσμα, η καθιέρωση της τέχνης της μουσικής ως βασικό εργαλείο δημιουργίας και έκφρασης εφ’ όρου ζωής. Θα δημιουργηθούν τμήματα που αφορούν σε ηλικίες 3 έως 4 ετών και σε ηλικίες 6 έως 8 ετών, ενώ τα δίδακτρα έχουν οριστεί στα 20 ευρώ μηνιαίως. Υπεύθυνη καθηγήτρια θα είναι η Ερατώ Αλτόκα.