Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών ζήτησε ο Κώστας Μαργέλης

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών ζήτησε ο Κώστας Μαργέλης

Να λάβει η Πολιτεία άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να προστατευθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες και να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, ζήτησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης.

Ο κ. Μαργέλης αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, επισημαίνοντας ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει ταχθεί σταθερά και έμπρακτα στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών, είτε των ευάλωτων δανειοληπτών είτε των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Νέο κύμα πλειστηριασμών
Όπως υπογράμμισε, η απόφαση του Αρείου Πάγου σηματοδοτεί νέο κύμα πλειστηριασμών ακινήτων δανειοληπτών, τα δάνεια των οποίων έχουν αγοραστεί από τα funds και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική ιδιοκτησία, καθώς τα ακίνητα κινδυνεύουν να εκτεθούν σε πλειστηριασμό με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες να έχουν δυνατότητες νομικής άμυνας.  

Μάλιστα, επισήμανε ότι «προκαλεί εύλογα ερωτήματα και δημιουργεί προβληματισμούς, που φτάνουν ακόμα και στο άκρως ευαίσθητο ζήτημα της δικαστικής ανεξαρτησίας», η ταχύτητα με την οποία εκδόθηκε η συγκεκριμένη απόφαση.

«Όπως έχουμε διαχρονικά επισημάνει, η θεσμική προστασία των ευάλωτων οφειλετών, μετά την προστασία του Νόμου Κατσέλη και τις τροποποιήσεις, διαρκώς φθίνει. Με το νέο πτωχευτικό νόμο καταργήθηκε κάθε διάταξη προστασίας της κυριότητας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών, δίνοντάς τους ως μόνη διέξοδο την παραμονή τους σε αυτή ως μισθωτές.

Ο υφιστάμενος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών είναι αναποτελεσματικός, αφού προβλέπει προαιρετική συμμετοχή των τραπεζών και των funds στη διαδικασία ρύθμισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά δύο σχεδόν χρόνια λειτουργίας του θεσμού έχουν γίνει δεκτές μόλις 3.323 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές 1,085 εκατ. ευρώ σε σχέση με το συνολικό ποσό ιδιωτικού χρέους 270 δισ. ευρώ, ήτοι οι ρυθμισμένες απαιτήσεις ανέρχονται σε μόλις 0,4% του συνολικού ιδιωτικού χρέους», τόνισε ο κ. Μαργέλης.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες
Ακολούθως, είπε ότι είναι «αδειανό πουκάμισο» και απολύτως προσχηματικές και αλυσιτελείς οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και δεν απαντούν στην ανάγκη εξεύρεσης ουσιαστικής και αποτελεσματικής λύσης στο υφιστάμενο πρόβλημα.

«Καλούμε την Πολιτεία να λάβει άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες:

α) για την οριζόντια αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των καλόπιστων και ευάλωτων δανειοληπτών μέχρις ότου παρασχεθεί λυσιτελής προστασία

β) να θεσπίσει ένα μόνιμο, ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών για τους καλόπιστους και ευάλωτους οφειλέτες, που θα περιλαμβάνει και την προστασία της κυριότητας πρώτης κατοικίας τους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, πιστός στην ιστορία και τους αγώνες του, έχει επιλέξει να βρίσκεται στη μία πλευρά της Ιστορίας και να δίνει τους αγώνες του, αδιαφορώντας αν γίνεται ενοχλητικός σε συμφέροντα και πάσης φύσεως εξουσίες», κατέληξε ο πρόεδρος του επιστημονικού συλλόγου.

Της Βίκυς Βετουλάκη