Οι αγρότες της Μεσσηνίας αποφασίζουν απόψε και από Δευτέρα βγαίνουν στους δρόμους

Οι αγρότες της Μεσσηνίας αποφασίζουν απόψε και από  Δευτέρα βγαίνουν στους δρόμους

Κρίσιμη είναι η αποψινή συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στου Χανδρινού, όπου οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού θα αποφασίσουν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους την επόμενη εβδομάδα, πάντα σε συντονισμό με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο μπλόκο που έχει στηθεί στο σταθμό του ΟΣΕ Μεσσήνης, ανέφεραν ότι τα αιτήματά τους είναι «επιβίωσης για το μικρομεσαίο αγρότη». Όπως παρατήρησε ο Σπύρος Νικολόπουλος, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, ζητούν χαμηλό κόστος παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα στα 0,7 την κιλοβατώρα, επιδότηση στις τιμές λιπασμάτων και αγροεφοδίων, όπως και κατάργηση του ΦΠΑ, κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα, καθώς και αναπλήρωση του εισοδήματος σε προϊόντα που «έχουν χτυπηθεί» είτε από αγορά είτε από ασθένειες, όπως στην κορινθιακή σταφίδα και στην ελιά με το γλοιοσπόριο. Τέλος, αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Πέραν των παραπάνω αιτημάτων κάλεσαν όλους τους αγρότες να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους, καθώς και στους άλλους συλλόγους του νομού να βρεθούν στην αποψινή συνεδρίαση στου Χανδρινού.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι αύριο στο μπλόκο της Μεσσήνης θα πραγματοποιηθεί «γλέντι» για την ενίσχυση των κινητοποιήσεων, αλλά και την ενημέρωση των αγροτών.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, Κώστας Αποστολόπουλος, κάλεσε τους αγρότες, αλλά και τους συλλόγους του νομού, να συμμετέχουν στην αποψινή σύσκεψη που θα ξεκινήσει στις 7.00, προκειμένου να δυναμώσει ο αγώνας τους.

Πρόσθεσε δε, ότι τα αιτήματά τους έχουν γίνει γνωστά στην Περιφέρεια, στο υπουργείο, αλλά και σε άλλους αρμοδίους, περιμένοντας λύσεις, που όμως μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί, έτσι οι αγρότες αναγκάζονται να βγούν στο δρόμο.

Παράλληλα, ζήτησε από τους αγρότες να κλείσουν τα αυτιά τους στους διάφορες σωτήρες, αφού δεν υπάρχουν και ο μόνος τρόπος για να σωθούν είναι μόνοι τους, με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Για το θέμα του γλοισπορίου, ανέφερε ότι οι αρμόδιοι το ξέρουν από το 2016, το θέμα του δάκου από το 2018, το θέμα της σταφίδας εδώ και δύο χρόνια, παρ’ όλα αυτά δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα.

Οι κινητοποιήσεις
Σχετικά με τις κινητοποιήσεις, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε πανελλαδικά, οι αγρότες δήλωσαν ότι όλα θα αποφασιστούν στην αποψινή κινητοποίηση, ενώ πρόσθεσαν ότι όλες οι μορφές αγώνα είναι ανοιχτές για αυτούς, αφού η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Γιατί κάθε χρόνο τέτοια εποχή
Απαντώντας σε όσους τους κατηγορούν ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή, επειδή δεν έχουν τι να κάνουν, βγαίνουν εθιμοτυπικά στους δρόμους, ο κ. Αποστολόπουλος είπε ότι θα πρέπει να δουν τις δραστηριότητες των συλλόγων, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας που κάνουν, τις συζητήσεις με τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες και τα υπουργεία. Όμως, λύση δε δίνουν, οπότε φτάνουν σε αυτό το σημείο για να πιέσουν.

Ο κ. Νικολόπουλος πρόσθεσε ότι κάθε χρόνος είναι και χειρότερος για τους αγρότες, με τις κυβερνήσεις που αλλάζουν να συνεχίζουν το σχέδιο εξόντωσης της μεσαίας αγροτιάς, για να τονίσει ότι στους αγρότες δεν αρέσει να είναι στους δρόμους μέσα στο κρύο και προκάλεσε όποιον μιλά για εθιμοτυπία «να πάει ένα βράδυ και να μείνει σε ένα μπλόκο».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση