Παρεμβάσεις… ανάσα για το παραλιακό μέτωπο Καλαμάτας ανακοίνωσε ο Θ. Βασιλόπουλος

Παρεμβάσεις… ανάσα για  το παραλιακό μέτωπο Καλαμάτας ανακοίνωσε ο Θ. Βασιλόπουλος

Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας και προσωπικά ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος γνωρίζουν πολύ καλά ότι η υλοποίηση ενός μεγάλου τμήματος των έργων που έχουν δεσμευτεί, θα κρίνει εν πολλοίς και το πρόσημο της περιόδου 2019 – 2023 αλλά και το αποτέλεσμα των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησε η υλοποίηση έργων που στηρίζουν το πολιτιστικό και κοινωνικό… πρόσωπο του Δήμου Καλαμάτας. Επιπρόσθετα, μαζί με τα έργα που ήδη υλοποιούνταν, δίνουν τον τόνο στον οποίο θα κινηθεί. Το αποτέλεσμα σίγουρα είναι αυτό που μετράει και γι’ αυτό θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να είναι θετικό.

Ανάπλαση Ναυαρίνου
Χθες ο κ. Βασιλόπουλος ανακοίνωσε σημαντικές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο, οι οποίες θα υλοποιηθούν άμεσα. Αρχικά αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης της Ναυαρίνου, από τη Φαρών μέχρι την Ακρίτα.

«Το τμήμα της οδού Ναυαρίνου, μεταξύ Φαρών και Ακρίτα, στο οποίο ήδη γίνεται ανάπλαση, πιστεύουμε ότι θα έχει παραδοθεί μέχρι το Πάσχα. Το έργο θα αλλάξει τελείως την παραλιακή μας ζώνη και θα δείξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί για την παραλία μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Χώροι στάθμευσης
Ακολούθως, ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της στάθμευσης, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παραλιακό μέτωπο κατά την τουριστική περίοδο.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο χώρο έναντι του Δημοτικού Σταδίου, στην Ανάσταση, σε οικόπεδο του Δήμου που βρίσκεται στην οδό Κρήτης, αλλά και στις παρεμβάσεις που εξελίσσονται στο πάρκινγκ της οδού Ναυαρίνου, πριν από τη διασταύρωση με την Κρήτης.

«Η τρίτη παρέμβαση θα γίνει στο χώρο στάθμευσης έναντι του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας. Εκεί, με δικά μας μέσα, θα διαμορφώσουμε την περιοχή, ώστε να μπορούν οι οδηγοί να μπαίνουν και να βγαίνουν εύκολα.

Συγχρόνως είμαστε σε επικοινωνία προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα δικό μας χώρο στάθμευσης, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και του Σταδίου, κάτω από την οδό Κρήτης, όπου υπάρχει οικόπεδο του Δήμου Καλαμάτας, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν αξιοποιείται.

Άλλη σημαντική παρέμβαση είναι η διάνοιξη της οδού ανατολικά της Ανάστασης. Ο χώρος αυτός θα ανοίξει και θα γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να μπορούν να σταθμεύουν, μέχρι να προχωρήσουμε στην οριστική ανάπλασή του», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας.

«Παρεμβάσεις» πρόσθεσε ο κ. Βασιλόπουλος αναφερόμενος στους χώρους στάθμευσης της παραλιακής ζώνης, «γίνονται και πλησίον της οδού Καρακούση. Ήταν αναγκαίο να γίνει. Έχουμε θέσει ως στόχο πριν από το Πάσχα αυτός ο χώρος να παραδοθεί».

Στην πορεία των εργασιών για τη διαμόρφωσή του, περίπου 90 θέσεων, αναφέρθηκε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος.

Επίσης, ο κ. Βασιλόπουλος ανακοίνωσε ότι φέτος, για πρώτη φορά, θα ανοίξει ο χώρος στάθμευσης στο λιμάνι της Καλαμάτας και για την περίοδο του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Ο συγκεκριμένος θα λειτουργήσει κανονικά και την καλοκαιρινή σεζόν, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Διανοίξεις οδών
Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος Καλαμάτας έκανε αναφορά στο κρίσιμο ζήτημα των διανοίξεων οδών της παραλιακής ζώνης: «Έχει έρθει ήδη το δάνειο του 1.050.000 ευρώ και εκείνο που περιμένουμε, είναι να δοθούν τα χρήματα για τις αποζημιώσεις. Μόλις αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα μπορούμε να διανοίξουμε την οδό Βουλγαροκτόνου».

Όσον αφορά στο μεγάλο έργο της διάνοιξης της οδού Κρήτης, το οποίο συνδέεται με την πολεοδομική μελέτη της Ανατολικής Παραλίας, υπογράμμισε ότι η διαδικασία έχει «κολλήσει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και δεν απέκλεισε την επανάληψή της, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η συγκεκριμένη υπόθεση.

«Η οδός Κρήτης έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Δυστυχώς, έχουμε καθυστερήσει ενάμιση χρόνο γι’ αυτό το λόγο. Δεν έχουμε ανάδοχο αυτή τη στιγμή της πολεοδομικής μελέτης της Ανατολικής Παραλίας, από την οποία θα προκύψει και η διάνοιξη της Κρήτης, καθώς εκδικάζονται οι ενστάσεις. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουμε τις διαδικασίες, να είναι πιο ξεκάθαρες, με επιτροπή από το Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να τρέξουμε πιο γρήγορα», δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος.

Κτήριο «Κοιλάκου»
Πέραν των παραπάνω, ο δήμαρχος Καλαμάτας αναφέρθηκε στο κτήριο του «Κοιλάκου», στην οδό Ναυαρίνου: «Προχωράμε επίσης με την άρση επικινδυνότητας, με γκρέμισμα, δηλαδή, στο κτήριο του πρώην ακινήτου του Κοιλάκου. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε βγάλει την άδεια που χρειάζεται, προκειμένου να κατεδαφιστούν τα παραπήγματα που υπάρχουν. Θεωρώ ότι τον επόμενο μήνα θα μπει ο εργολάβος, προκειμένου να το ανοίξει κι αυτό και να ελευθερωθεί η ευρύτερη περιοχή».

«Το 2023 θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην παραλία. Παρεμβάσεις που είχαν προετοιμαστεί το προηγούμενο διάστημα, που είχαν δρομολογηθεί, που έχουν βρεθεί οι χρηματοδοτήσεις και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί», δήλωσε ακόμη ο κ. Βασιλόπουλος

Επίσης, σημείωσε ότι «συνεχίζουμε και με παρεμβάσεις που κάνουμε κάθε χρόνο στην παραλιακή μας ζώνη. Θα ολοκληρωθούν τα κάγκελα που είναι στο νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, θα γίνουν οι παρεμβάσεις που αφορούν στα δέντρα και ο καλλωπισμός, για να ομορφύνει η περιοχή μας και να είναι πιο φιλόξενη και πιο όμορφη.

Και βέβαια, έχουμε σε εξέλιξη τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το παραλιακό μέτωπο, έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ο οποίος θα περιλάβει και όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όλες τις διαμορφώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και τους χώρους που διαμορφώνουμε μέχρι σήμερα».
Α.Π.