Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Μεσσήνιος καθηγητής Μιχαήλ Κοσμόπουλος

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Μεσσήνιος καθηγητής Μιχαήλ Κοσμόπουλος

Το Μεσσήνιο καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Missouri του St. Louis των ΗΠΑ, Μιχαήλ Κοσμόπουλο, εξέλεξε η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 2 Φεβρουαρίου, ως τακτικό μέλος της στην προκηρυχθείσα Έδρα «Προϊστορική Αρχαιολογία (με έμφαση στην εποχή του Χαλκού)», στη Β’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Ο κ. Κοσμόπουλος γεννήθηκε το 1963. Σπούδασε Αρχαιολογία, Ιστορία και Κλασσικές Σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Σορβόννης-Paris IV (DEUG-Lettres Modernes, 1982) και Washington University του St. Louis.

Η ακαδημαϊκή του καριέρα αρχίζει το Μάιο του 1989, όταν εξελέγη επίκουρος καθηγητής Κλασσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Manitoba του Καναδά. Στο ίδιο πανεπιστήμιο εξελέγη το 1993 αναπληρωτής καθηγητής και το 1997 τακτικός καθηγητής. Το 2001 εξελέγη τακτικός καθηγητής Αρχαιολογίας σε διακεκριμένη έδρα («Endowed Chair») στο Τμήμα Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Missouri του St. Louis των ΗΠΑ, θέση στην οποία υπηρετεί ως σήμερα.

Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος έχει διδάξει Ελληνική Αρχαιολογία, Ιστορία και Πολιτισμό. Για το διδακτικό του έργο έχει τιμηθεί με βραβεία διδασκαλίας στα Πανεπιστήμια Manitoba και Missouri, και με το «Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία της Αρχαιολογίας» του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής.

Ο κ. Κοσμόπουλος είναι ένας συστηματικός ερευνητής με αξιόλογη συγγραφική, ανασκαφική, πανεπιστημιακή και κοινωνική δράση. Το συγγραφικό-ερευνητικό του έργο καλύπτει μεγάλο μέρος της Εποχής του Χαλκού στον Ελλαδικό Χώρο (κυρίως τον μυκηναϊκό κόσμο, αλλά και αυτόν του Αιγαίου), ενώ αξιοπρόσεκτη είναι η συμβολή του και σε ζητήματα των πρώιμων ιστορικών χρόνων.

Έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές πολλών αρχαιολογικών θέσεων κυρίως της Ελλάδας (Μυκήνες, Επίδαυρος, Αρχαία Κόρινθος, Πύλος, Ιθάκη), αλλά και εκτός αυτής (Ολβία Ποντική, στην Ουκρανία).

Από το 1989 μέχρι το 1995 διηύθυνε Επιφανειακές Έρευνες στον Ωρωπό.

Το 1994 και 1995 πραγματοποίησε μια στρωματογραφική ανασκαφή στο μεγάλο Ιερό της Δήμητρας και της Κόρης στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο της μελέτης και δημοσίευσης του υλικού από τις παλαιές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών.

Από το 1999 διευθύνει τη σημαντική ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ίκλαινα Μεσσηνίας, η οποία αναδεικνύεται σε σπουδαία μυκηναϊκή θέση.

Το πλούσιο συγγραφικό-ερευνητικό του έργο, με σημαντικό αριθμό μονογραφιών και δεκάδων άλλων μικρότερων εργασιών, έχει τύχει ευρείας αναγνώρισης, όπως δείχνει η πληθώρα αναφορών σ’ αυτό.

Έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων του παρασήμου του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2022, του βραβείου «Canada Rh Award for Outstanding Contributions to Scholarship and Research in the Humanities» στον Καναδά, του βραβείου «Trustees Award» της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών του St. Louis στις Η.Π.Α., ενώ η Αμερικανική Γεωγραφική Υπηρεσία (National Geographic Society) τον έχει ονομάσει Επίτιμο Εξερευνητή («Featured Explorer»). Είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Βασιλικής Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνών και Επιστημών του Καναδά.

Ο κ. Κοσμόπουλος θεωρείται ένας από τους ειδικότερους διεθνώς στη Μυκηναϊκή Αρχαιολογία και με το συγγραφικό και ανασκαφικό του έργο έχει συμβάλει ουσιαστικά στην πληρέστερη γνώση της Εποχής του Χαλκού στον ελληνικό χώρο. Αξιομνημόνευτες, επίσης, είναι οι πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην επιμόρφωση του ευρύτερου κοινού και ειδικότερα στη γνωριμία των Αμερικανών με τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.