Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας προσέλκυσε πάνω από 1.500 θεατές

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας προσέλκυσε πάνω από 1.500 θεατές

Αυλαία έριξε τη Δευτέρα το βράδυ το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο Εργατικό Κέντρο, υπό τη διοργάνωση του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σε συνεργασία με το Δήμο.

Η Τελετή Λήξης ξεκίνησε με την ανακοίνωση των βραβείων του Φεστιβάλ, ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Τι έγινε στο Μαγγανιακό» σε σκηνοθεσία Αντωνίας Πτερνέα, μέλους της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, και παραγωγή του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, του Dock – Social Economy Zone και του Civic Europe, ενώ η βραδιά έκλεισε με την ανακοίνωση του βραβείου κοινού, ελληνικού και ξένου ντοκιμαντέρ, όπως προέκυψε από την καταμέτρηση των ψήφων των θεατών.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Κυριάκος Λιαράκος, υπενθύμισε πως κάθε 1η και 2η Παρασκευή του μήνα συνεχίζεται η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης από το κοινό των ταινιών που θα λάβουν μέρος στο επόμενο Φεστιβάλ, στο νέο χώρο του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, Κουτσομητοπούλου 6, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία τού να δίνεται το βήμα στους νέους δημιουργούς να παρουσιάζουν τα έργα τους στην κινηματογραφική αίθουσα.

Απολογιστικά, το τετραήμερο φεστιβάλ προσέλκυσε πάνω από 1.500 θεατές, ενώ ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε το κάλεσμα των διοργανωτών στις οικογένειες να παρακολουθήσουν ειδικά επιλεγμένα ντοκιμαντέρ την Κυριακή το πρωί.

Μεγάλη ανταπόκριση είχε, επίσης, το αφιέρωμα στην Κύπρο και την Εισβολή, με αποκορύφωση τη συζήτηση για τη Κύπρο με τον Θέμο Δημητρίου, πολιτικό μηχανικό και μέλος του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης Κύπρου και τους εκπροσώπους των ταινιών «38 Ημέρες» και το «Νυφικό της Αργυρώς» και «Κάλτσες Αταίριαστες», Κίκα Χατζηκούμη και Γιώργο Κολοκοτρώνη, την Κυριακή το απόγευμα.

Μάλιστα, αντιπροσωπεία της κυπριακής αποστολής επισκέφθηκε το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, κομίζοντας ένα κουτί με παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα, δώρο από το δήμαρχο της πόλης της Αγλαντζιάς, Ανδρέα Κωνσταντίνου, πόλη αδελφοποιημένη με το Δήμο από το 1993.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πορεία του φεστιβάλ, με το δήμαρχο να εκφράζει ενδιαφέρον για τις δύο μαθητικές ταινίες του Γυμνασίου Αγλαντζιάς που πήραν μέρος στο πρόγραμμα.

Οι Κύπριοι επισκέπτες Γιώργος Κολοκοτρώνης και Γιώργος Πιεριδης δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την πόλη και τη φιλοξενία, λέγοντας πως θα γίνουν ένθερμοι διαφημιστές της, ενώ συγχάρηκαν τους συντελεστές του φεστιβάλ για την καλή δουλειά τους. Ο δε δήμαρχος εξέφρασε την ευχή το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ μ.μ. Καλαμάτας να πάει καλά και να καθιερωθεί.

Μεγάλη προσέλευση σημειώθηκε και στην πρωινή εκπαιδευτική ζώνη, με πάνω από 700 μαθητές από 20 σχολεία να παρακολουθούν τις προβολές την Παρασκευή και τη Δευτέρα το πρωί.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και το διήμερο σεμινάριο «Εισαγωγή στην προφορική ιστορία» με εισηγήτρια την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη. Το τεχνικό/πρακτικό κομμάτι του σεμιναρίου παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών GSC, Γιώργος Φρέντζος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Κυριάκος Λιαράκος. Αποτέλεσμα του σεμιναρίου, η σύσταση μιας ομάδας Προφορικής Ιστορίας που θα δραστηριοποιηθεί στα χωριά του Ταΰγέτου και θα κάνει πράξη τα όσα αποκόμισε.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Το Βραβείο Κοινού για την καλύτερη ελληνική ταινία απέσπασε το “Indigenius Loci” της Βίκυς Μαρκολέφα, που εξερευνά τη διεπαφή ανθρώπου και φύσης.

Ως καλύτερο διεθνές ντοκιμαντέρ το κοινό ανέδειξε το πολύ ευαίσθητο “Walls of Life” (Τοιχογραφίες ζωής) του Zoran Djordjevic, ένα ντοκιμαντέρ-πορτρέτο για τον καλλιτέχνη Μάρκος Σάντος. Το βραβείο φιλοτέχνησε ο διεθνούς φήμης γλύπτης και πρόσφατα βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, Χρήστος Ρηγανάς.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απένειμε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών στους Edris Abdi και Aware Omer για την ταινία “Laboratory no 2.

Ειδική μνεία απένειμαν στην ταινία «Το μέρος μεταξύ τού ήταν και τού θα είναι» του Θ. Παναγόπουλου, για την ενδιαφέρουσα προσπάθεια να αφηγηθεί μια προσωπική ιστορία με πρωτότυπο τρόπο.

Το Βραβείο Πρώτης Ταινίας Σκηνοθέτη από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ απέσπασε η Τζένη Τσιροπούλου με την ταινία της «Κάλαντα».

Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών απένειμε το Βραβείο Φωτογραφίας στον Alberto Flores Vilca για το “Mamapara – Mother Rain”.

Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου είχε αναλάβει τα βραβεία για το Καλύτερο Ελληνικό/Κυπριακό Σπουδαστικό Ντοκιμαντέρ και Διεθνές Σπουδαστικό Ντοκιμαντέρ, καθώς και τα Βραβεία Μοντάζ και Ήχου.

Τα βραβεία απένειμε ο ακαδημαϊκός Απόστολος Λουφόπουλος ως εξής:

• Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού/ Κυπριακού Σπουδαστικού Ντοκιμαντέρ: “No clue about the future” της Μελίνας Ναυσικάς Ευθυμίου. Η νικήτρια θα επιβραβευτεί με ένα πακέτο ενοικίασης εξοπλισμού, προσφορά του RentPhoto Video

• Βραβείο Καλύτερου Διεθνούς Σπουδαστικού Ντοκιμαντέρ: “Turning Man – 81RPM” του Robin Trouillet

• Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ: Abbas Ghazali “Smile of the mask”

• Βραβείο Καλύτερης Ηχητικής Επένδυσης:

 Mesab Εbbasi & Aresh Ghasemi “Seven Symphonies Of Zagros”

Βραβείο Καλύτερου Μαθητικού Ντοκιμαντέρ
Η επιτροπή καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών απένειμε το βραβείο στο τσέχικο ντοκιμαντέρ “The Anxieties” των Anezka Kozlova & Matyas Lada, για την πρωτότυπη ματιά σε θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως την εποχή μας.

Ειδικές Μνείες
Ειδικές μνείες, εξαίροντας τον επαγγελματισμό και την αρτιότητα του αποτελέσματος ύστερα από ενδελεχή έρευνα, απέδωσε το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας στα μαθητικά ντοκιμαντέρ «Το κάλεσμα των Φάρων» του Κωνσταντίνου Ποταμιάνου, και δύο κυπριακά «Κάλτσες Παράταιρες», και «Το νυφικό της Αργυρώς – Τρεις αναγνώσεις».

Σημειώνεται πως μέρος του προγράμματος του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ μ.μ. Καλαμάτας θα παραμείνει διαθέσιμο για προβολή μέσω της online πλατφόρμας kalamatashortdocs.com μέχρι εξαντλήσεως συγκεκριμένου αριθμού προβολών για κάθε ταινία.