Το ΓΠΣ “τροχοπέδη” στην κατασκευή της μεγάλης δεξαμενής ύδρευσης για την Καλαμάτας

Το ΓΠΣ “τροχοπέδη” στην κατασκευή  της μεγάλης δεξαμενής ύδρευσης για την Καλαμάτας

Υπάρχει μια κινεζική παροιμία που υποστηρίζει ότι αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα φτάσουμε εκεί που πηγαίνουμε…

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας ταλαιπωρεί το χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής από τη θητεία του Παναγιώτη Νίκα, όταν απορρίφθηκε από το ΣτΕ η πρόταση του Δήμου, και αντί η τότε Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε αναθεώρησή του μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου χρόνου, επέμεινε σε σημειακές τροποποιήσεις. Έτσι, στις προτάσεις της «ξέχασε» ότι στην περιοχή του Αϊ- Γιάννη του Καρβούνη το ΓΠΣ προέβλεπε την κατασκευή του νέου νεκροταφείου της πόλης, ενώ σήμερα προσπαθούμε να κατασκευάσουμε τη μεγάλη δεξαμενή ύδρευσης.

Φαίνεται ότι, επειδή οι ενστάσεις προέρχονταν από τις παρατάξεις των μειοψηφιών και δη της «Ανθρώπινης και Όμορφης Πόλης», της οποίας επικεφαλής ήταν ο Βασίλης Κοσμόπουλος, δεν άφηναν τον πρώην δήμαρχο να… σχεδιάσει καθαρά.  

Το θέμα, όμως, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα λόγω της αναγκαιότητας κατασκευής της δεξαμενής, έργο εκατομμυρίων ευρώ, απαραίτητο για την ύδρευση τόσο της Καλαμάτας όσο και της Αβίας, παρέμβαση που θα… μοιράζει 8.300 κυβικά μέτρα νερού.

Μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί η ΔΕΥΑΚ σε συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου τις προηγούμενες μέρες αποφάσισε να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης για τη “διόρθωση” του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, όσο δύσκολο και να φαίνεται, η υλοποίηση της δεξαμενής ύδρευσης είναι σημαντική, διότι,  σύμφωνα και με δηλώσεις του σημερινού δημάρχου, «το συγκεκριμένο έργο είναι παραπάνω από κρίσιμο, καθώς συνδέεται άμεσα με την κατασκευή του νέου αγωγού μεταφοράς νερού Φ800».
Α.Π.