Το Παραδοσιακό Γαϊτανάκι επέστρεψε φέτος στην Καλαμάτα

Το Παραδοσιακό Γαϊτανάκι επέστρεψε φέτος στην Καλαμάτα

Σε αποκριάτικο κλίμα βρίσκεται, πλέον, η πόλη της Καλαμάτας συνεχίζοντας τις καρναβαλικές της εκδηλώσεις, με φόντο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπου θα πραγματοποιηθούν οι δύο μεγάλες αποκριάτικες παρελάσεις στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Έτσι, με τον καιρό να είναι σύμμαχος, χθες Κυριακή, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας στήθηκαν τα παραδοσιακά γαϊτανάκια με τη συμμετοχή της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας, το τοπικό τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, αλλά και την παρουσία πλήθους μικρών και μεγάλων που βρέθηκαν στην πλατεία.

Τα αποκριάτικα ακούσματα ερμήνευσε στην έναρξη της χθεσινής εκδήλωσης η Δημοτική Φιλαρμονική της Καλαμάτας, ενώ στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν χορεύοντας, και περιστρέφοντας καθεμία από τις κορδέλες που φέρει το κάθε γαϊτανάκι.

Τι συμβολίζει

Ο αριθμός των δώδεκα χορευτών γύρω από το γαϊτανάκι λέγεται ότι δηλώνει τους μήνες του χρόνου που εναλλάσσονται ή τις Ώρες, τις μυθικές θεότητες του χρόνου. Σε πολλές κοινωνίες, κυρίως αγροτικές, το γαϊτανάκι συμβολίζει την ομόνοια και τη συναδελφικότητα. Ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στο θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από το χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο.

Το γαϊτανάκι, το οποίο κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια στις εκδηλώσεις των αστικών κέντρων, πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, ενώ έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών, αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

Χρ.Μ.