Τουρκία: Δύο επιζώντες ανασύρθηκαν από τα ερείπια 208 ώρες μετά το σεισμό

Τουρκία: Δύο επιζώντες ανασύρθηκαν από τα ερείπια 208 ώρες μετά το σεισμό

Ένας 65χρονος Σύρος και ένα ανήλικο κορίτσι διασώθηκαν σήμερα από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, 208 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε την περιοχή.

Η διάσωση αναπτέρωσε τις ελπίδες των σωστικών συνεργείων που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζήσαντα μέλη της οικογένειας από τα ερείπια του συγκεκριμένου σπιτιού. Μέχρι στιγμής, σήμερα, εννέα άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα χαλάσματα, οκτώ ημέρες μετά τον φονικό σεισμό.

Οι σεισμοί της περασμένης εβδομάδας, οι χειρότεροι στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, ήταν «ισχυροί σαν ατομικές βόμβες», δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 35.418. Ο Ερντογάν είπε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τις πληγείσες περιοχές. Πρόσθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια στη νότια Τουρκία είναι πλέον μη κατοικήσιμα και υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε χώρα θα αντιμετώπιζε τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε και εμείς σε μια τέτοια καταστροφή».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να ανασυρθεί και ο τελευταίος εγκλωβισμένος στα χαλάσματα, σημειώνοντας ότι το έργο των σωστικών συνεργείων στις περιοχές αυτές βελτιώνεται μέρα με την ημέρα.

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι τα γκρεμισμένα κτίρια υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται οι αυστηροί κανονισμοί δόμησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ