Ξενοδοχοϋπάλληλοι Μεσσηνίας: «Η εποχικότητα και οι αμοιβές έχουν διώξει εργαζομένους από τον κλάδο»

Ξενοδοχοϋπάλληλοι Μεσσηνίας: «Η εποχικότητα και οι αμοιβές έχουν  διώξει εργαζομένους από τον κλάδο»

Τα airbnb έχουν φέρει αναταραχή σε πληρότητες ξενοδοχείων και εργατικό δυναμικό

Η εποχικότητα, αλλά και η μη υποχρεωτικότητα εφαρμογής της συλλογικής τους σύμβασης, είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, όπως σημείωσε μιλώντας στο «Θ» η γενική γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, Μαρία Χριστοπούλου.

Σύμφωνα με την κα Χριστοπούλου, αυτά τα δύο ζητήματα, μαζί με την αβεβαιότητα που επικρατεί, αποτρέπουν ανθρώπους να εργαστούν στον τουρισμό, ενώ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής και να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία.

Μικρή σεζόν στη Μεσσηνία

Όπως εξήγησε από την αρχή, αυτό που ζητάει ένας εργαζόμενος στο χώρο είναι να αμείβεται σωστά και να έχει τη χαρά ότι προσφέρει. «Από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο χώρο μας είναι η εποχικότητα. Η σεζόν στη Μεσσηνία είναι μικρή και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας δεν είναι τόσα πολλά για να απασχοληθούν τόσοι εργαζόμενοι. Αυτό σου δημιουργεί μιαν ανασφάλεια, για το πόσο τελικά θα δουλέψεις κάθε χρόνο. Για εμάς έχει το θετικό ότι αν έχεις 100 ένσημα, “πέφτεις” ταμείο για τρεις μήνες, αλλά όσο παραπάνω κι αν έχεις δουλέψει, οι τρεις μήνες ταμείο είναι το ανώτερο. Άρα, όλοι αναζητούμε άλλες δουλειές για να μπορέσουμε να κρατηθούμε», τόνισε η κα Χριστοπούλου.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι με τη συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε, η οποία για φέτος δεν είναι υποχρεωτική και εναπόκειται στην καλή θέληση του κάθε εργοδότη να την εφαρμόσει. «Ζητάμε να είναι υποχρεωτική, όπως ήταν και το 2018. Γιατί έτσι, άλλοι την εφαρμόζουν, άλλοι την εφαρμόζουν εν μέρει και άλλοι την αγνοούν», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας, επίσης, ότι κάποιες μονάδες μένουν ανοικτές εννέα μήνες και κρατούν κάποια τμήματά τους ανοικτά άλλες δύο μέρες, μόνο και μόνο για να μη χαρακτηρίζονται εποχικά και οι υπάλληλοι να χάνουν 10% από  μισθό τους, όπως προβλέπεται.

Απομακρύνθηκαν

Όλα αυτά, όπως σχολίασε η κα Χριστοπούλου, πιστεύει ότι είναι οι λόγοι που κάποιοι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από το χώρο του τουρισμού και οι επιχειρήσεις δε βρίσκουν προσωπικό.

Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη Μεσσηνία, η γενική γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας εκτίμησε ότι είναι ένας στόχος για τον οποίο πρέπει να δουλέψουν όλοι οι τοπικοί φορείς και όχι μόνο όσοι εμπλέκονται με τον τουρισμό.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι μεγάλη αναταραχή στον κλάδο τους έχει φέρει και η λειτουργία των χώρων που δουλεύουν με βραχυχρόνια μίσθωση. «Τα airbnb έχουν φέρει αναστάτωση και στις πληρότητες των ξενοδοχείων και στο εργατικό δυναμικό. Αυτός που νοικιάζει ένα σπίτι, θα χρησιμοποιήσει έναν άνθρωπο για καθάρισμα με μαύρη εργασία, δε χρειάζεται ξενοδοχοϋπάλληλο. Και κάποιος που έχει απασχοληθεί εκεί με μαύρη εργασία, δε θέλει μετά να πάει κανονικά για δουλειά γιατί έτσι δε φορολογείται, ενώ όλο και κάποιο επίδομα θα παίρνει. Γι’ αυτό πρέπει να αρχίσει να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία», κατέληξε η κα Χριστοπούλου.

Της Βίκυς Βετουλάκη