122 ευρώ το στρέμμα έκτακτη ενίσχυση σταφίδας ζητούν οι παραγωγοί

122 ευρώ το στρέμμα έκτακτη  ενίσχυση σταφίδας ζητούν οι παραγωγοί

Σύσκεψη υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και παραγωγικών φορέων σήμερα στην Αθήνα

Σύσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά, και παραγωγών σταφίδας από όλη την Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο.

Ένας από τους φορείς που θα μετάσχουν είναι και η ομάδα παραγωγών Αμαλιάδας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρός της, Χρήστος Βαλλιανάτος, «φημολογείται ότι θα ανακοινωθεί ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα, αλλά εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον.

Η τιμή η εμπορική είναι στον πάτο, στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε, δε βγαίνει κάποιο κέρδος. Επίσης θα ζητήσουμε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων…».

Ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να θέσουν στον ΥπΑΑΤ οι παραγωγοί είναι αυτό των προβλημάτων στην άρδευση, τα οποία και αναμένονται σύντομα από τη στιγμή που υπάρχει ήδη ειδοποίηση σε ΤΟΕΒ για διακοπή παροχής.

Με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Με αφορμή τη σύσκεψη που θα γίνει την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα της σταφίδας και επειδή το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου δεν προλαβαίνει άμεσα να συναντηθεί με όσους θεσμικούς παράγοντες ή φορείς ενδιαφέρονται για τον παραγωγό και το προϊόν, αναλογιζόμενοι τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, μιας και όχι μόνο δεν μπορεί να καλλιεργήσει, αλλά ούτε να πληρώσει το ρεύμα και τα καθημερινά έξοδα, μια ενίσχυση θα δώσει μία ανάσα στον αγροτικό κόσμο, στην τοπική αγορά, αλλά και στις υπόλοιπες σταφιδικές περιοχές».

Επίσης, ο Σύλλογος Χανδρινού αναφέρεται σε “τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας από την κυβερνητική αδιαφορία αυτά τα δύο χρόνια, με χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση”.