3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: «Οι πράσινές μας συνήθειες»

3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: «Οι πράσινές μας συνήθειες»

Οι μαθητές της ομάδας Erasmus+ του 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας, μαζί με δέκα μαθητές του Colegiul Economic Buzau της Ρουμανίας, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν από τις 19 έως τις 25 Φεβρουαρίου σε πλήθος δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «Οι πράσινές μας συνήθειες».

Συγκεκριμένα, μαθητές και των δύο χωρών παρουσίασαν καλές πράσινες συνήθειες που πρέπει να αναπτύξει κάποιος για να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα. Φύτεψαν μια ελιά στον αύλειο χώρο του 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας ως σύμβολο της φιλίας, της συνεργασίας και της αγάπης όλων των συμμετασχόντων για το περιβάλλον. Συνέθεσαν τα λόγια και τραγούδησαν το τραγούδι της κλιματικής αλλαγής. Επισκέφθηκαν το δήμαρχο Καλαμάτας και του επέδωσαν φυλλάδιο στο οποίο αποτυπώνονται οι καλές πράσινες συνήθειες που πρέπει να αναπτύξουν οι άνθρωποι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Παρακολούθησαν δράσεις που διεξήγε η κα Ιωάννα Ραβάνη, υπεύθυνη του ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας, τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και στο αντλητικό συγκρότημα του Πηδήματος, δράσεις που είχαν να κάνουν με τη βιώσιμη διατροφή.

Μέσα από τις δράσεις αυτές οι συμμετέχοντες κατανόησαν το πόσο επιβλαβής είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό η χρήση πλαστικών μπουκαλιών και την αναγκαιότητα ύπαρξης και προστασίας του πόσιμου νερού. Μετέβησαν ακόμα στο ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου στην Αργολίδα, όπου ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση από τις υπεύθυνες του κέντρου κ.κ. Ελένη Πανάγου και Γαρυφαλλιά Κλειάσσιου. Πήγαν, επίσης, στο κέντρο ανακύκλωσης (ΟΙΚΟ.ΣΥΛΛΑΝ.Ο.Ε.), όπου είδαν από κοντά τα στάδια ανακύκλωσης ενός αυτοκινήτου. Επισκέφθηκαν το αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας Γκολέμη στη Λακωνία και ενημερώθηκαν τόσο για την καλλιέργεια του αγροκτήματος όσο και για τη Βιολογική Γεωργία από τον ιδιοκτήτη του. Μετέβησαν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς, περιηγήθηκαν τους χώρους του και γνώρισαν τα στάδια επεξεργασίας του ελαιοκάρπου.

Στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση δε, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας, άκουσαν παραμύθια από την κα Κατερίνα Γυφτάκη, διασκέδασαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον προσεχή Απρίλιο στη Ρουμανία.