Αναπαράσταση απελευθέρωσης της ιστορικής Αρκαδιάς

Αναπαράσταση απελευθέρωσης της ιστορικής Αρκαδιάς

Με επετειακές εκδηλώσεις σημερα νωρις το απόγευμα στην έδρα του δήμου Τριφυλίας, Κυπαρισσία, τιμήθηκε η απελευθέρωση της Αρκαδιάς από τον τούρκικο ζυγό στις 26 Μαρτίου 1821! Στην Άνω Πόλη έγινε αναπαράσταση της απελευθέρωσης ύστερα από τέσσερα χρόνια καθώς είχε ανασταλεί η διοργάνωση εκδηλώσεων το 2020, το 2021 και το 2022!

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι «ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, ο Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών και ο Μιρφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας καθώς και Ομάδα Ιππέων. Η Κυπαρισσία και η Τριφυλία, με γενναίους οπλαρχηγούς και πολεμιστές, συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της Επανάστασης καθώς και σε όλες τις μάχες για την Ελευθερία!

Μεταξύ των σημαντικότερων οπλαρχηγών (καπετανέων) των επαρχιών (σ.σ. καζάδων κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας) της Πελοποννήσου ήταν, όπως αναφέρονται σε ιστορικές πηγές, από την επαρχία Αρκαδιάς (Τριφυλίας) οι: αδελφοί Μέλιοι, Γιαννάκης, Κωνσταντής και Δημήτριος, Παναγιώτης Ντούφας, Γεώργιος Συράκος, Μήτρος Αναστασόπουλος, Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Αθανάσιος Γρηγοριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Νικόλαος Πονηροπουλος, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Οικονόμος Παπατσώρης και τα παιδια του, Αδάμ και Αναγνώστης, Δημήτριος Σελέτος (Αρκαδιά, Τριφυλία), Αναγνώστης Τσοχαντάρης, Χριστόφορος Ζαχαριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία). Επίσης, Χαράλαμπος Αλεβιζόπουλος, Γεώργιος Γρηγοριάδης (Κυπαρισσία), Χριστόφορος Ζαχαριάδης (Αρκαδιά Τριφυλίας), αδελφοί Ιωάννης, Αθανάσιος και Κωνσταντίνος Κυριακού (Αρκαδιά Τριφυλίας), Μηχανίδης, Παναγιώτης Ντούφας, Αναστάσης Γυφτάκης (από το Ραφτόπουλο). Εμβληματικές μορφές του αγώνα υπήρξαν ο Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως Γερμανός Ζαφειρόπουλος και ο Πρωτοσύγκελος Αμβρόσιος Φραντζής, μέλη της Φιλικής Εταιρείας.

Με τις επετειακές εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία και την αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Αρκαδιάς διατηρείται ζωντανή η ιστορική μνήμη και αυτές αποτελούν ελάχιστη αναγνώριση και φόρο τιμής στους Κυπαρίσσιους και Τριφύλιους αγωνιστές της Επανάστασης του ’21!