Από την Παρασκευή χωρίς νερό μεγάλο τμήμα της Κυπαρισσίας

Από την Παρασκευή χωρίς νερό μεγάλο τμήμα της Κυπαρισσίας

Οργή και κατακραυγή κατοίκων στα social media, ανακοινώσεις ΔΕΥΑΤ

Από την Παρασκευή μεγάλο τμήμα της Κυπαρισσίας, στην Άνω Πόλη, την Αμαθούντα, το Ροντάκι, τα Εισόδια, τον Άγιο Νικόλαο και αλλού, έμεινε χωρίς νερό λόγω βλάβης, με κατοίκους και επαγγελματίες να υφίστανται πραγματικό μαρτύριο εκφράζοντας οργή και κατακραυγή για τη ΔΕΥΑΤ και το Δήμο Τριφυλίας σε συζητήσεις τους και δημόσια στα social media.

Την Παρασκευή και ώρα 10.30 π.μ. η ΔΕΥΑ Τριφυλίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναγραφόταν: «Η ΔΕΥΑΤ σας ενημερώνει ότι λόγω βλάβης σε αγωγό ύδρευσης θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη Δ.Κ. Κυπαρισσίας, στην περιοχή της Άνω Πόλης, σήμερα 10/03/23 από τις 10.30 έως την αποκατάσταση της βλάβης».

Νερό, ωστόσο, δεν έτρεξε στις βρύσες ούτε το βράδυ της Παρασκευής, αλλά ούτε και το Σάββατο.

Το βράδυ του Σαββάτου και ώρα 8.43 μ.μ. η ΔΕΥΑ Τριφυλίας εξέδωσε νέα ανακοίνωση, αναφέροντας: «Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης της ΔΕΥΑΤ για διακοπή υδροδότησης στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας λόγω βλάβης σε αγωγό, σας ενημερώνουμε πως η βλάβη επισκευάστηκε άμεσα από τους τεχνικούς της υπηρεσίας μας. Όμως, λόγω του εδάφους στο σημείο της βλάβης πέρασαν αδρανή υλικά στον αγωγό, με αποτέλεσμα να προκληθούν εμφράξεις σε κάποια δύσβατα σημεία. Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΤ εργάζονται συνεχώς από εχθές προς αποκατάσταση του προβλήματος και επαναφορά της υδροδότησης της Άνω Πόλης το συντομότερο δυνατόν. Ζητούμε την κατανόηση των πολιτών και συγγνώμη για την όχληση».

Βασανιστικά πέρασε και το Σάββατο για τους κατοίκους, με την ελπίδα την Κυριακή να έχουν νερό, ωστόσο οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Μάλιστα, την Κυριακή σε τμήμα της πόλης σημειώθηκε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης και ο κόσμος ήταν και χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό.

Οι ώρες περνούσαν την Κυριακή, αλλά νερό δεν έφτανε στα σπίτια των κατοίκων, οι οποίοι είχαν απαυδήσει.

Χθες ήταν η τέταρτη μέρα που η Άνω Πόλη δεν είχε νερό, με τις αγανακτισμένες διαμαρτυρίες κατοίκων προς τη ΔΕΥΑΤ και το Δήμο Τριφυλίας να είναι μαζικές.

Χθες και ώρα 10.42 π.μ. η ΔΕΥΑΤ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, με επισυναπτόμενες φωτογραφίες, αναφέροντας: «Σε συνέχεια των ανακοινώσεών της ΔΕΥΑΤ για διακοπή νερού στην Άνω Πόλη, σας ενημερώνουμε εκ νέου πως σειρά προβλημάτων σε αγωγό ύδρευσης οδήγησε σε πολύωρη διακοπή υδροδότησης σε τμήμα της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας. Τεχνικοί της ΔΕΥΑΤ αποκατέστησαν άμεσα την αρχική βλάβη (θραύση αγωγού), όμως λόγω της βλάβης αυτής υπήρξε εισροή αδρανών υλικών στο δίκτυο, που προκάλεσαν εμφράξεις. Την ίδια ημέρα έγινε έρευνα για τον εντοπισμό των εμφράξεων και αντικατάσταση παλαιών εξαρτημάτων του αγωγού (βάνες) που έσπασαν.

Το πρόβλημα, όμως, παρέμεινε και έτσι πραγματοποιήθηκε ξεβούλωμα του αγωγού με χρήση αποφρακτικού μηχανήματος και αντικατάσταση τμημάτων του σε δυσπρόσιτα σημεία. Σήμερα η υδροδότηση δεν έχει επανέλθει πλήρως σε κάποιο τμήμα της Άνω Πόλης και έτσι αποφασίστηκε η αντικατάσταση εκατό (100) μέτρων του αγωγού και τοποθέτηση νέου δικτύου, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα εως το απόγευμα. Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΤ εργάζονται αδιάκοπα από την Παρασκευή, νυχθημερόν, καταβάλλοντας προσπάθειες για την επαναφορά της υδροδότησης. Ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία και την κατανόηση των πολιτών, αναφέροντας πως το δίκτυο ύδρευσης της Άνω Πόλης, εκτός του ότι είναι παλαιό, διέρχεται ιδιωτικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους και δυσπρόσιτα μέρη, ενώ σε πολλά σημεία του εφάπτεται με δίκτυα αποχέτευσης, δίκτυα τηλεφώνου, ρεύματος και ιδιωτικά δίκτυα άρδευσης. Όλα αυτά δυσχεράνουν τις προσπάθειές μας για επίλυση των βλαβών που προκύπτουν».

Κάτοικοι σημείωναν πως, όποιο κι αν ήταν το πρόβλημα, έπρεπε να έχει αποκατασταθεί νωρίτερα, ενώ η ΔΕΥΑΤ έπρεπε να τους ενημερώνει δυο και τρεις φορές την ημέρα για να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει.

«Τέσσερις μέρες χωρίς νερό είναι τραγική κατάσταση. Πληρώνουμε νερό αλλά νερό δεν έχουμε, όχι μόνο για να πιούμε και να μαγειρέψουμε, αλλά για να πλυθούμε και να κάνουμε μπάνιο, για την ατομική μας υγιεινή, την καθαριότητα, την υγεία μας…» έλεγαν χθες το μεσημέρι κάτοικοι και απορούσαν πού ήταν η βλάβη την Παρασκευή και πόσες βλάβες ή ζημιές σημειώθηκαν ύστερα από την αρχική και γιατί.