Αποκατάσταση και ανάδειξη των μονοπατιών στη Δυτική Μάνη

Αποκατάσταση και ανάδειξη  των μονοπατιών στη Δυτική Μάνη

Με επιτυχία στέφθηκαν η συνάντηση τοπικών φορέων και ο εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιού στο Φαράγγι του Βυρού στη Μάνη, στο πλαίσιο του έργου «Φύλακες της Φύσης: Ανάδειξη και αποκατάσταση μονοπατιών στη Δυτική Μάνη – Ταΰγετος» από την Ελληνική Εταιρεία Οικοτουρισμού (ΕΛΕΤΟΙΚ).

Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Costas M. Lemos Foundation, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτούν οκτώ κοινωφελείς οργανισμοί.

Προτάσεις
Η συνάντηση τοπικών φορέων πραγματοποιήθηκε στην οικία Leigh Fermor στην Καρδαμύλη και συμμετείχαν 25 άτομα εκπροσωπώντας συλλογικούς φορείς και επιχειρήσεις της περιοχής. Στόχος της συνάντησης ήταν να γίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το θέμα, έτσι ώστε να κατατεθούν ουσιαστικές προτάσεις για την ανάδειξη των ορεινών μονοπατιών και το ρόλο που μπορούν να παίξουν στην τουριστική ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία της Δυτικής Μάνης.

Ο χώρος της εκδήλωσης, η οικία Leigh Fermor, ένα μοναδικό τοπόσημο στην περιοχή της Μάνης, παραχωρήθηκε ευγενώς από το Μουσείο Μπενάκη.

Από πλευράς της, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικοτουρισμού (ΕΛΕΤΟΙΚ), Φούλη Παπαγεωργίου, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς για τη συμμετοχή και παρουσίασε τις δράσεις της ΕΛΕΤΟΙΚ και της πρωτοβουλίας «Φύλακες της Φύσης».

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας, Κώστας Τενεκετζής, παρουσίασε το έργο «Φύλακες της Φύσης: Ανάδειξη και αποκατάσταση μονοπατιών στη Δυτική Μάνη – Ταΰγετος».

Το  λόγο πήραν αμέσως μετά οι παρευρισκόμενοι. Στην πρώτη ενότητα, με θέμα τη σημασία των ορεινών μονοπατιών για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων φύσης σε προστατευόμενες περιοχές, έγιναν παρεμβάσεις από τους: Κώστα Μαρκάκη – «Φίλοι της Βέργας», Κωνσταντίνο Ξυδέα – Δίκτυο Εθελοντών ΓΑΙΑ, Βίλλυ Ανδροβιτσανέα – Σύλλογος Αγίου Νίκωνα, Τζούλια Ζαχαρέα – Σύλλογος Λαγκάδας.

Στη δεύτερη ενότητα έγινε στοχευμένη συζήτηση για το πώς μπορούν τα ορεινά μονοπάτια να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης του οικοτουρισμού, με κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Προτάσεις έκαναν οι: Γιώργος Καραμπάτος- Δρόμοι της Ελιάς, Παύλος Γκραίκης – Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Γιάννης Αβραμέας – 2407 Mountain Activities / Σύλλογος Επαγγελματιών Καρδαμύλης, Θάνος Καρκατζούλης – συμβολαιογράφος, Χριστίνα Κολοκοτρώνη – αρχιτέκτονας, Βασίλης Κύβελος – Δήμος Δυτικής Μάνης, Κατερίνα Γεωργιλέα – Σύνδεσμος Καταλυματιών Δυτικής Μάνης.

Εθελοντικός καθαρισμός
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των συμμετασχόντων πολιτών και εκπροσώπων τοπικών οργανώσεων και των τοπικών αρχών, και όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη ενός σωστού και αποτελεσματικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση και προστασία των μονοπατιών του Ταΰγετου. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συνεχιστεί ο γόνιμος διάλογος των φορέων και η συνέργεια φορέων της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και αρμόδιων αρχών, για την αποκατάσταση των μονοπατιών στη Δυτική Μάνη και την ανάδειξή τους σε πολιτιστικό και τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκε εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιού στο Φαράγγι Βυρού. Περίπου 20 εθελοντές συναντήθηκαν στην πλατεία Καρδαμύλης  και αφού ακολούθησαν την κυκλική διαδρομή 5 χλμ. προς Πετροβούνι – Αγία Σοφία – Παλιά Καρδαμύλη, επέστρεψαν στην πλατεία Καρδαμύλης.

Η δράση θα ολοκληρωθεί με την έκδοση δίγλωσσου φυλλαδίου για την ανάδειξη του δικτύου ορεινών μονοπατιών στον Ταΰγετο Δυτικής Μάνης, το οποίο θα διανέμεται από τις τουριστικές μονάδες της περιοχής και θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες τους, και τη δημιουργία διαδικτυακής έκδοσης του «Οδηγού Καλού Επισκέπτη» για τα ορεινά οικοσυστήματα.

Η έκδοση, με τη μορφή ηλεκτρονικού 12σελιδου booklet, θα αναρτηθεί σε ιστοσελίδες επαγγελματιών στον τουριστικό τομέα της περιοχής, αλλά και σε ιστοσελίδες επιχειρήσεων ορεινού τουρισμού σε όλη τη χώρα.