Μπαζωμένο υδατόρεμα αποκαλύφθηκε από τις εργασίες για το πάρκινγκ στη Ναυαρίνου

Μπαζωμένο υδατόρεμα αποκαλύφθηκε από  τις εργασίες για το πάρκινγκ στη Ναυαρίνου

Ένα θαμμένο υδατόρεμα, που διατρέχει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Καλαμάτας και το οποίο καταλήγει στην ανατολική συνοικία της παραλιακής ζώνης, αποκαλύφθηκε από τις εργασίες που γίνονται σε οικόπεδο στην οδό Ναυαρίνου (κοντά στην οδό Καρακούση) για τη διαμόρφωση χώρων στάθμευσης.

Το θέμα αποκάλυψε χθες ο γεωλόγος, γεωτεχνικός περιβάλλοντος, Μ.Sc. και δημοτικός σύμβουλος, Μιχάλης Αντωνόπουλος, επισημαίνοντας με επιστολή του προς το Δήμο Καλαμάτας ότι το εν λόγω υδατόρεμα είναι υπεύθυνο για τις πλημμύρες του 2016 στην ανατολική συνοικία της παραλιακής ζώνης.

Μάλιστα, ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις από τις υπηρεσίες, ενώ σημειώνει ότι σωληνωτός αγωγός που διέρχεται κάτω από κατοικίες έχει φράξει από φερτά υλικά!

Θαμμένο με μπάζα

Όπως σημειώνει στην επιστολή που έστειλε στο δήμαρχο Καλαμάτας ο κ. Αντωνόπουλος και κοινοποιεί στην Τεχνική Υπηρεσία, από τις εργασίες στο οικόπεδο για τη λειτουργία χώρου στάθμευσης έγινε και η αποκάλυψη ενός θαμμένου με μπάζα σημαντικού υδάτινου αποδέκτη, δηλαδή υδατορέματος, το οποίο, όπως αναφέρει, αποστραγγίζει μια μεγάλη λεκάνη απορροής που εκτείνεται ανάμεσα στην Κερεζένια στα ανατολικά και στο Πολιτέικο στα δυτικά και βόρεια της οδού Λακωνικής και νότια στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν του πάρκινγκ της οδού Ναυαρίνου.

Το υδατόρεμα που αποκαλύφθηκε στην παραλιακή ζώνη

«Σημειώνεται ότι η ζώνη αυτή είναι πυκνοκατοικημένη στη στενή περιοχή του ρέματος κατάντη της οδού Κρήτης, ενώ στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρεια είναι εκτός σχεδίου με αγροτικές εκτάσεις και στο σύνολό της χαρακτηρίζεται ως ζώνη υψηλού κινδύνου πλημμύρας με σχετικό ΦΕΚ.  Στις πρόσφατες πλημμύρες του 2016 είχε κατακλυστεί με ύδατα για πάρα πολλές μέρες, με τα υπόγεια των κατοικιών να έχουν όλα νερό και σοβαρές ζημιές. Μεταξύ άλλων, κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Αντωνόπουλος.

Μία είναι μεγάλο και μία εξαφανίζεται

Γι’ αυτό, τονίζει, είναι πολύ κρίσιμο ο υπεύθυνος του έργου να τεκμηριώσει αν έχουν γίνει παρεμβάσεις, δηλαδή μπάζωμα του ρέματος, και γιατί εμφανίζεται στην οδό Κρήτης και στην έξοδο στη θάλασσα ως μεγάλο και στο ενδιάμεσο διάστημα «εξαφανίζεται» κατά διαστήματα.

Το εν λόγω υδατόρεμα πάνω από την οδό Κρήτης

Ρωτά, λοιπόν, το δήμαρχο:

«-Αν οι διατομές του επαρκούν για την αποστράγγιση της λεκάνης που το τροφοδοτεί

-Αν ο Δήμος τώρα που το αποκάλυψε θα φροντίσει για τον καθορισμό και την υδραυλική διευθέτησή του

-Αν θα ενημερωθούν οι κάτοικοι ότι κάτω από τις κατοικίες του διέρχεται σωληνωτός αγωγός, ο οποίος δεν εκφορτίζει τα όμβρια, όχι μόνο γιατί δεν επαρκεί, αλλά και γιατί έχει φράξει από τα φερτά υλικά».

«Από όλα τα παραπάνω διαφαίνεται ότι μια λεκάνη απορροής, που είναι της τάξης του τετραγωνικού χιλιομέτρου, θα πλημμυρίσει με μία μέτρια βροχόπτωση που περιγράφεται αναλυτικά στη ζώνη υψηλού κινδύνου στο σχετικό ΦΕΚ», αναφέρει και καταλήγει ότι αναμένει άμεσες ενέργειες από το Δήμο Καλαμάτας, που θα διευθετήσουν και θα διασφαλίσουν την απορροή των υδάτων.

Της Βίκυς Βετουλάκη