Δήμος Καλαμάτας – ΔΕΥΑΚ: 40.000.000 ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης

Δήμος Καλαμάτας – ΔΕΥΑΚ: 40.000.000 ευρώ για έργα  ύδρευσης και αποχέτευσης

Σε σημαντικά έργα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας που υλοποιούνται ή βρίσκονται σε διαδικασία να ξεκινήσουν, καθώς και σε έργα για τα οποία αναζητούνται νέες χρηματοδοτήσεις, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, Θανάσης Βασιλόπουλος, την περασμένη Παρασκευή.

Ειδικότερα σημείωσε: «Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας, όπως έχω πει και στο παρελθόν, σέρνει το άρμα της ανάπτυξης, μαζί με το Δήμο Καλαμάτας, καθώς έχει σε εξέλιξη και υλοποιεί σημαντικά έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θωρακίζουν την περιοχή μας.

Γνωρίζουμε ότι τα έργα της ΔΕΥΑΚ, όπως και τα περισσότερα έργα υποδομών, προκαλούν αναστάτωση, δεν είναι έργα ελκυστικά και πολλές φορές δεν είναι έργα που φαίνονται. Είναι, όμως, έργα σημαντικά, έργα που αφορούν στην ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, έργα ουσιαστικά προς όφελος της κοινωνίας, που θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη του Δήμου.

Αξίζει να αναφέρω ενδεικτικά τα εξής:

Ενεργειακή Αναβάθμιση
Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, έργο το οποίο είναι σε εξέλιξη.

Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία δυο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 2 MW, προϋπολογισμού 1.7 εκατομμυρίων ευρώ, που άμεσα θα επαναπροκηρυχθεί.

Έργα ύδρευσης
Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας – Β’ Φάση, 26 χλμ., προϋπολογισμού 2.5 εκατομμυρίων ευρώ, έργο το οποίο είναι σε εξέλιξη.

Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος σε Καλαμάτα και Μεσσήνη, προϋπολογισμού 6.984.201,84 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Εκτελείται αυτή τη στιγμή.

Κατασκευή δεξαμενής στον Άγιο Ιωάννη Καρβούνη, προϋπολογισμού 6,15 εκατομμυρίων ευρώ πλέον ΦΠΑ. Άμεσα θα προκηρυχθεί.

Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας – Γ΄ Φάση, 24 χλμ., προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ πλέον ΦΠΑ. Βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία.

Έργα αποχέτευσης
Μονάδα ηλιακής ξήρανσης λυματολάσπης, προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ. Βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία.

Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Δήμου Καλαμάτας, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ. Άμεσα θα επαναπροκηρυχθεί.

Και βέβαια, πολλά σημαντικά, μικρότερα και μεγαλύτερα, έργα που υλοποιούνται, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σε διαγωνιστική διαδικασία ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Και προφανώς, σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε με την ίδια ένταση και την ίδια δυναμική. Διεκδικώντας επιπλέον χρηματοδοτήσεις μέσα από ώριμες μελέτες.

Όπως η πρόταση των ψηφιακών υδρομέτρων για την Καλαμάτα, προϋπολογισμού περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ, το Δίκτυο Ακαθάρτων Μικρομάνη- Άρις – Άμμος, προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, η τηλεδιαχείριση και ενεργειακή αναβάθμιση του Συνδέσμου Ύδρευσης, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ και, βέβαια, να μην ξεχνάμε το αντιπλημμυρικό της Ευριπίδου».