Ενημερωτική ημερίδα για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην Καλαμάτα

Ενημερωτική ημερίδα για  τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην Καλαμάτα

Διπλή ενημερωτική ημερίδα γύρω από τις επιπτώσεις του καπνίσματος και τη στοματική υγεία πρόκειται να φιλοξενήσει αύριο Σάββατο, 4 Μαρτίου, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα και συγκεκριμένα το αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας, έπειτα από τη συνεργασία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διοργάνωσή της.

Όπως εξήγησαν χθες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των τριών φορέων, η ημερίδα διακρίνεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, το πρωί του Σαββάτου (10 π.μ.), θα απευθύνεται σε επαγγελματίες οδοντιάτρους και θα αναλυθεί η θεματική: «Εκπαίδευση οδοντιάτρων: Πώς να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να κόψουν το κάπνισμα». Αντίστοιχα, το απόγευμα (7 μ.μ.) η ημερίδα θα είναι ανοιχτή για το κοινό, οπότε θα δοθεί η ευκαιρία για ενημέρωση των πολιτών, αλλά και διεξαγωγή διαδραστικής συζήτησης κοινού και ομιλητών με θέμα «Καρκίνος στόματος και σχέση με το κάπνισμα».

Εκ μέρους του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, η πρόεδρός του Τζίνα Θεοδωροπούλου σημείωσε ότι η συμβολή του οδοντιατρικού κλάδου στη διακοπή του καπνίσματος εγχώρια οφείλει να είναι καταλυτική, γι’ αυτό και ξεκινά μια τέτοια εκστρατεία ενημέρωσης. Σύμφωνα με την ίδια, κύρια ομιλήτρια της ημερίδας υγείας θα είναι η κα Ελεάννα Στουφή, διδάκτωρ ΕΚΠΑ και επισκέπτρια λέκτορας του Harvard, όπως και η κα Μαρίνα Δούκα, στοματολόγος και ο κ. Γεώργιος Μουτούσης, οδοντίατρος και πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας.

Κλείνοντας, η κα Θεοδωροπούλου σχολίασε ότι για τη συγκεκριμένη ημερίδα έχει εκδηλωθεί, ήδη, ενδιαφέρον και από άλλους Δήμους της Μεσσηνίας, προς ενημέρωση των κατοίκων τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Άγγελος Χρονάς, εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα ενημέρωσης του κοινού μέσα από αυτή την ημερίδα, καθώς με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία του 2019 οι ετήσιοι θάνατοι που προέρχονται από το κάπνισμα (παθητικό ή μη) αριθμούν τα 8 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ και μια σειρά παθήσεων συγκαταλέγονται στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία του ατόμου.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Γιώργος Φάβας, εξήγησε ότι στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την απεξάρτηση από το κάπνισμα, ενώ κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας η ευαισθητοποίηση των νεότερων ηλικιών γύρω από την αποφυγή του.

Χρ.Μ.