Γ. Λαμπρόπουλος: Πρόγραμμα χρηματοδότησης για εκσυγχρονισμό στη συγκομιδή ελαιοκάρπου

Γ. Λαμπρόπουλος: Πρόγραμμα χρηματοδότησης για εκσυγχρονισμό στη συγκομιδή ελαιοκάρπου

Σε συνάντηση προχθές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υπουργό Γεώργιο Γεωργαντά, ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος είχε την  ευκαιρία να του θέσει υπ’ όψιν και να συζητήσει μαζί του τα εξής θέματα:

-Για τις εισαγωγές πατάτας από τρίτη χώρα, που πιθανόν να έχουν γίνει παρανόμως και από περιοχή που χρησιμοποιούνται απαγορευμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση φυτοφάρμακα.

Ο υπουργός μετά την επώνυμη καταγγελία παραγωγού-εμπόρου πατάτας, που είχε αποστείλει ο κ. Λαμπρόπουλος, ενημερώθηκε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ενεργοποιηθεί, καθώς και άλλες ελεγκτικές αρχές, όπως του το είχε ζητήσει, για τη διαπίστωση ενδεχόμενης παρανομίας και την τιμωρία των υπευθύνων.

-Για την αναδιάρθρωση των συκεώνων, ο βουλευτής Μεσσηνίας επισήμανε την ανάγκη να ισχύσει και τώρα, ό,τι είχε γίνει στην προηγούμενη αναδιάρθρωση. Δηλαδή, θα πρέπει να αναφέρεται στην Πρόσκληση η δυνατότητα διατήρησης της ίδιας ποικιλίας, οι δαπάνες εγκατάστασης, συντήρησης και απώλειας εισοδήματος.

Δικαιούχοι να είναι τα μέλη του Συνεταιρισμού, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης να είναι αρκετά μεγαλύτερο των 18 μηνών, και τα ποσά ενίσχυσης ανά δικαιούχο να είναι επαρκή.

-Για τους Νέους Αγρότες ο υπουργός είπε πως θα γίνει νέα Προκήρυξη το Σεπτέμβριο και η προδημοσίευση θα ανακοινωθεί τώρα. Δικαιούχοι θα μπορούν να είναι και αυτοί που συμμετείχαν στο προηγούμενο Πρόγραμμα και κρίθηκαν επιλαχόντες.

-Για τα Σχέδια Βελτίωσης, που πρόσφατα δημοσιεύθηκαν, το Πρόγραμμα θεωρείται μεταβατικό και τις προσεχείς εβδομάδες θα ανακοινωθεί Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα προστεθεί σε αυτό.

Τέλος, ο υπουργός απάντησε θετικά στην πρόταση του κ. Λαμπρόπουλου να χρηματοδοτηθούν με το 50% έως 60%, που ισχύει για την Πελοπόννησο, τα καινούργιας τεχνολογίας μηχανήματα, με όλα τα αναγκαία εξαρτήματά τους, που χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή ελαιοκάρπου και συμβάλλουν καθοριστικά στη διευκόλυνση και τη μείωση των εργατικών χεριών. Αυτό θα γίνεται, εφόσον τα μηχανήματα είναι πιστοποιημένα.