Κ. Μαργέλης για τα Τέμπη: «Να παραιτηθούν οι βουλευτές των τριών κομμάτων που κυβέρνησαν»

Κ. Μαργέλης για τα Τέμπη: «Να παραιτηθούν οι βουλευτές των τριών κομμάτων που κυβέρνησαν»

Να παραιτηθούν άμεσα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. μετά την τραγωδία των Τεμπών, μιας και τα κόμματά τους κατά καιρούς έχουν διαχειριστεί θέματα υποδομών και ασφάλειας των τρένων, επισήμανε σε συνέντευξή του χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης.

Ο κ. Μαργέλης υπογράμμισε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει ταχεία και πλήρης διερεύνηση του δυστυχήματος και όχι όπως στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που 5 χρόνια μετά και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη δίκη.

Κατώτεροι των περιστάσεων
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου σημείωσε ότι η δημοσιογραφική έρευνα έχει αναδείξει τις ελλείψεις στις υποδομές και την ανύπαρκτη ασφάλεια των σιδηροδρομικών γραμμών, καθώς και ότι τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια τα τρένα πηγαίνουν στα τυφλά.

«Ο Έλληνας έχει δύο χαρακτηριστικά. Το φιλότιμο και την παλικαριά. Παλικαριά σημαίνει κυρίως ανάληψη ευθύνης. Δυστυχώς, το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων. Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι από τη στιγμή που θέτεις τον εαυτό σου για να εκλεγείς και να διοικήσεις, έχεις ευθύνη. Όλοι έχουν ένα μερίδιο ευθύνης, άλλοι μεγαλύτερο και άλλοι μικρότερο. Δυστυχώς, άνθρωποι που δεν έχουν ουσιαστικά εργαστεί ποτέ είναι κυβερνήτες της χώρας μας. Μιλώ γενικά, δεν αναφέρομαι στη σημερινή κυβέρνηση», επισήμανε.

Να παραιτηθούν
Ακολούθως, υπογράμμισε ότι το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, των οποίων τα κόμματα κατά καιρούς έχουν διαχειριστεί θέματα υποδομών και ασφάλειας των τρένων, θα ήταν να παραιτηθούν άμεσα από τις θέσεις τους.

Ακολούθως, όπως είπε, όλοι οι διοικητές, διοικητικά συμβούλια, διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ιταλικής εταιρείας, θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Λαρίσης και να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους, λέγοντας το απλό: «φταίμε και εμείς».

«Μου προκαλεί αποστροφή και απέχθεια το “πινγκ πονγκ” μετάθεσης ευθυνών από τον έναν στον άλλον. Ο κόσμος έχει κουραστεί και αηδιάσει από την κατάσταση αυτή. Με προβληματίζει πώς οι άνθρωποι αυτοί καταφέρνουν και κοιμούνται τόσα βράδια, αφού ξέρουν ότι εξαιτίας τους ντύθηκαν στα μαύρα τόσα σπίτια και ότι χάθηκε το χαμόγελο και η χαρά της ζωής από τόσα νέα παιδιά, τα παιδιά μας. Θα πρέπει να γίνει ταχεία και πλήρης διερεύνηση του δυστυχήματος και η απόδοση των ευθυνών, όπου ανήκουν, ως ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας προς τα θύματα.

Θυμίζω, 23 Ιουλίου 2018 ξέσπασε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι και σήμερα, πέντε χρόνια μετά, δεν έχει τελειώσει η δίκη σε πρώτο βαθμό», κατέληξε ο κ. Μαργέλης.

Της Βίκυς Βετουλάκη