«Καλαμάτα για όλους»: Παρουσιάστηκαν οι θεματικές διαδρομές της πόλης για ΑμεΑ

«Καλαμάτα για όλους»: Παρουσιάστηκαν οι θεματικές διαδρομές της πόλης για ΑμεΑ

Τους καρπούς που προέκυψαν μέσα από τη συνεργασία της ΑΜΚΕ «Ο Σπόρος» με τον αθλητικό σύλλογο «ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ», γύρω από τη διευκόλυνση προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην πόλη της Καλαμάτας, παρουσίασαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτή την ιδέα, Βασίλης Πουλόπουλος και Ηλίας Καλφακάκος.

Ουσιαστικά, η παραπάνω δράση αφορά στο σχεδιασμό έξι θεματικών διαδρομών για ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας και τυφλότητας, όπου μέσα από την πλατφόρμα «Καλαμάτα για όλους» (www.k4a.osporos.com) θα τους δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουν πως μπορούν να κινηθούν στο δημόσιο χώρο της πόλης. Παράλληλα, μια ακόμη δράση του «Σπόρου» που συγχρηματοδοτείται μεταξύ άλλων και από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ήταν η τρισδιάστατη τύπωση αντικειμένων πολιτισμού για άτομα με τυφλότητα, τα οποία θα διατεθούν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας.

Κοινή άποψη των ομιλητών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο κ. Παναγιώτης Παπαντωνίου με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ήταν ότι τόσο οι παραπάνω δράσεις όσο και η ευρύτερη έννοια της προσβασιμότητας όλων στο δημόσιο χώρο, οφείλουν να υιοθετηθούν από όλους. 

Με αφορμή τη δράση, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ο κ. Παύλος Κρανιώτης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση-συζήτηση με τους τοπικούς επιχειρηματίες, προκειμένου να δημιουργηθούν στα τοπικά καταστήματα οι υποδομές εύκολης πρόσβασης από όλους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Α.Σ. «ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ», κ. Γιώργος Λαζαρίδης σημείωσε ότι κάποια πρώτα βήματα έχουν ξεκινήσει να γίνονται στην πόλη, όμως η επέκταση αυτών των δράσεων είναι απαραίτητη.

Χρ.Μ.