Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας: Δράση ενημέρωσης στο 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας

Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας: Δράση ενημέρωσης  στο 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας

Δράση ευαισθητοποίησης/ενημέρωσης στο 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας λόγω της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 10.00 το πρωί το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ Ν. Μεσσηνίας).

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητριών/τών σε θέματα δυναμικής των στερεοτυπικών αντιλήψεων που υπάρχουν για τα φύλα, καθώς και του τρόπου που επιδρούν στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Ως γνωστόν, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσμοθετήθηκε το 1977 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μνημονεύοντας τους αγώνες για την Ισότητα των Γυναικών παγκοσμίως.

Η Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών, που από τα τέλη του 19ου αιώνα κινητοποιήθηκαν αιτούμενες ίσα δικαιώματα στην κοινωνική, πολιτική, αλλά και προσωπική ζωή.

Παρόλη τη σημαντική πρόοδο και τις προσπάθειες που έχουν σημειωθεί από τότε στην κατεύθυνση της τυπικής ισότητας των Γυναικών, η ουσιαστική ισότητα υπολείπεται ακόμη να επιτευχτεί, ακόμη και σε μέρη του κόσμου που θεωρούνται ανεπτυγμένα.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα, από την κατάργηση νόμων που επέβαλαν έμφυλες διακρίσεις σε αρκετές χώρες παγκοσμίως, μέχρι και την αύξηση του ποσοστού των κοριτσιών στα σχολεία. Παρά, όμως, τις παραπάνω σημαντικές προσπάθειες, αιώνες διακρίσεων μεταξύ των φύλων και βαθιά ριζωμένης πατριαρχίας, έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα ισχύος, του οποίου ο αντίκτυπος ήταν και συνεχίζει να είναι παρών στην καθημερινότητα, επηρεάζοντάς την σε διάφορα επίπεδα: σε κοινωνικοοικονομικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό.

Να σημειωθεί πως το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας από το 2013 υποστηρίζει αδιάλειπτα τον αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία και τις κάθε είδους διακρίσεις, προωθώντας την ισοτιμία και την ισότητα ανάμεσα στα φύλα.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι: κοινωνική στήριξη και συμβουλευτική, ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική, νομική συμβουλευτική, νομική βοήθεια, εργασιακή συμβουλευτική, παραπομπή σε ξενώνες φιλοξενίας κ.ά. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Επιπλέον, εξυπηρετεί γεωγραφικά και τον όμορο Νομό Λακωνίας.