Κινητοποιήσεις των αγροτών της Μεσσήνης για την πατάτα

Κινητοποιήσεις των αγροτών της Μεσσήνης για την πατάτα

Κινητοποιήσεις για την πατάτα ξεκινά ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης.

«Μετά ένα μακρύ διάστημα δράσης και διαμαρτυρίας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «για τα τεράστια προβλήματα που χτυπάνε το μικρομεσαίο αγρότη, το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές, τις ανύπαρκτες αποζημιώσεις και πολλά άλλα, παρά τα όποια “λόγια συμπάθειας” και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης.

Χαρακτηριστικά, το χαμένο εισόδημα από το γλοιοσπόριο και την αποτυχημένη δακοκτονία ακόμη δεν έχει καλυφτεί, οι σταφίδες είναι ακόμη στις αποθήκες, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνει συνεχώς. Σειρά παίρνει και η πατάτα.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας της περιοχής μας, αφού πριν ακόμη καλά καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής, οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κ.τ.λ.

Από τη μια, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, η τιμή των 0,35 με 0,50 λεπτών δεν αναπληρώνει τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών και δεν εξασφαλίζει το κόστος της φετινής παραγωγής και την επιβίωση των οικογενειών μας. Ενώ στο λαό θα καταλήγει πάλι με τιμές χρυσάφι, άνω του 1,20 ευρώ, αυτό καθιστά τη χρονιά κομβική για τη συνέχεια της καλλιέργειας.

Από την άλλη, εισάγουν ανεξέλεγκτες ποσότητες πατάτας Αιγύπτου αμφιβόλου ποιότητας, έτσι κρατούν χαμηλά τις τιμές στον παραγωγό ενώ σπρώχνουν στον καταναλωτή πανάκριβες ελληνοποιημένες πατάτες. Με αποκορύφωμα ότι ο καταναλωτής τρώει αμφιβόλου ποιότητας προϊόν, μιας και στις τρίτες χώρες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί πολλά χρόνια τώρα στην Ε.Ε.. 

Σχεδιάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, θα μας βρουν μπροστά τους, συγκεντρώνουμε τα τρακτέρ μας στο Δημαρχείο Μεσσήνης, με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας».