Οι Δ’ Χαιρετισμοί στο ιστορικό Ανδρομονάστηρο Μεσσηνίας

Οι Δ’ Χαιρετισμοί στο ιστορικό Ανδρομονάστηρο Μεσσηνίας

Παρουσία εκατοντάδων πιστών από την Καλαμάτα, τη Μεσσήνη και την ευρύτερη περιοχή των χωριών της Ανδρούσας, τελέσθηκε και φέτος η Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στο ιστορικό  Ανδρομονάστηρο της Μεσσηνίας.

Την Ακολουθία τέλεσε ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ο οποίος στο τέλος κήρυξε και το θείο λόγο, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την παρουσία τους τους βουλευτές του νομού Ιωάννη Λαμπρόπουλο, Μίλτο Χρυσομάλλη, Περικλή Μαντά και Αλέξη Χαρίτση, το δήμαρχο Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλο και τους περί αυτόν αντιδημάρχους, τους αντιπεριφερειάρχες Στάθη Αναστασόπουλο και Άννα Καλογεροπούλου, τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Β. Καπέλιο και τους πολιτευτές Μενέλαο Γερονικολό και Πιπίνα Κουμάντου.

Με το πέρας των Χαιρετισμών ακολούθησε η Μικτή Χορωδία Allegri η οποία απέδωσε ψαλμούς και ύμνος στην Θεοτόκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανδρομονάστηρο είναι Μετόχι της Μονής Βουλκάνου και επί πολλά έτη παρέμενε κλειστό λόγω των εργασιών αναστήλωσης που διεξάγονταν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Ο πιστός λαός είχε την ευκαιρία, πέραν της συμμετοχής στην Ακολουθία των Χαιρετισμών, να ξεναγηθεί και στις πλήρως ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονής.

Η Μονή του Ανδρομονάστηρου ευρίσκεται κοντά στο χωριό Πετράλωνα του Δήμου Μεσσήνης. Θεωρείται κτίσμα του 13ου αιώνα και έργο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ του Παλαιολόγου (1282-1328). Μάλιστα, η παράδοση αναφέρει ότι ο Ανδρόνικος για να τιμήσει τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθανάσιο τον Α΄, καταγόμενο από την ιστορική Ανδρούσα, έφτιαξε το μεγαλόπρεπο αυτό μοναστήρι, κοντά στη γενέτειρα πόλη του Πατριάρχη και γι’ αυτό οφείλει το όνομά του, Ανδρομονάστηρο ή Ανδρονικομονάστηρο, στον Κτίτορά του αυτοκράτορα Ανδρόνικο.

Το μοναστήρι αυτό, παρά το πέρασμα των αιώνων είναι αξιόλογο για την πλήρη κτιριακή του συγκρότηση και την αρχιτεκτονική του. Ο βυζαντινός ναός του τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλον οκταγωνικόν κεραμοσκεπή, έχοντα 4 παράθυρα μοιάζει αρχιτεκτονικώς με τους ναούς του Μυστρά και τα Καθολικά των Μονών του Αγίου Όρους. Το κεντρικό κλίτος του τιμάται στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος ενώ υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, κείμενα δεξιά και αριστερά αυτού, αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Αικατερίνη αντίστοιχα.

Από τα κτίσματά του ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο βενετσιάνικοι πύργοι του, η κινστέρνα (πηγή και δεξαμενή νερού), που υπάρχει ακόμη και σήμερα κάτω από το Άγιο Βήμα. Από το νερό αυτό υδρευόταν κατά την Τουρκοκρατία και συνεχίζει ακόμη να υδρεύεται η ιστορική Κωμόπολη της Ανδρούσης.