Ομιλία στο Γυμνάσιο – Λύκειο Πεταλιδίου για τον Άγιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη

Ομιλία στο Γυμνάσιο – Λύκειο Πεταλιδίου για τον Άγιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη

Στο πλαίσιο των δράσεων του Γενικού Λυκείου και του Γυμνασίου Πεταλιδίου για τη φετινή χρονιά, δόθηκε χθες το πρωί ομιλία στον αύλειο χώρο του κτηριακού συγκροτήματος αναφορικά με το πρόσωπο, το βίο και τη δράση του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, ο οποίος, ως γνωστόν, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πεταλίδι.

Ομιλητής της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, π. Φίλιππος Χαμαργιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Βησσαρίωνος, στη γέννηση και στα παιδικά του χρόνια εκεί στο Πεταλίδι, στη μετέπειτα εγκαταβίωσή του στη Μονή της Δήμιοβας, στα ορεινά της δυτικής πλευράς του Ταϋγέτου, στη διακονία του στην Ιερά Μονή και στη μετάβασή του στη Θεσσαλία, ακολουθώντας το συμπατριώτη του Καλαματιανό, μακαριστό μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κυρό Ιεζεκιήλ (Στρούμπο) στην Καρδίτσα.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη φιλανθρωπική του δράση και διακονία στην Καρδίτσα και στη Φθιώτιδα και ιδιαιτέρως στη Μονή του Αγάθωνος, από όπου διέλαμψε ως φωστήρας.

Μετέφερε στους μαθητές αποσπάσματα από τη βιογραφία του Γέροντος Βησσαρίωνος, έτσι όπως γλαφυρά την αποτύπωσε ο μακαριστός ηγούμενος της Αγάθωνος ,Δαμασκηνός (Ζαχαράκης), ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και τις συντονισμένες ενέργειες τόσο του μακαριστού μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου (Πρωτοπαππά) όσο και του νυν σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών για την αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος.

Κλείνοντας προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου να μεταλαμπαδεύσουν την περηφάνια που νιώθουν ως συντοπίτες και πνευματικοί απόγονοι του Αγίου Γέροντος και να του ομοιάσουν στην αρετή της φιλανθρωπίας και της ελεημοσύνης. Είπε χαρακτηριστικά πως «ελεημοσύνη δεν είναι να δώσεις χρήματα στον άλλον, αλλά να δώσεις την ψυχή σου στον άλλον. Να τον κάνεις να νιώσει σημαντικός για εσένα. Να του δώσεις χαμόγελο από το χαμόγελό σου, χαρά από τη χαρά σου και φως από το φως σου». Ευχαρίστησε, δε, τους εκπαιδευτικούς για την πρόσκληση και τους μαθητές για την προσοχή με την οποία συμμετείχαν, θέτοντας ακόμη και ερωτήσεις, ενώ εξέφρασε τη χαρά του που «μέσα από τη σημερινή εκδήλωση γίναμε όλοι μια πνευματική ομάδα».

Ευχήθηκε ακόμη χαρακτηριστικά: «Ο Όσιος Βησσαρίωνας να αναδειχθεί προπονητής της πνευματικής ομάδας μας και διαιτητής μας στον αγώνα με το “Κακό”, σφυρίζοντας πάντα υπέρ μας τα πέναλτι και κατά του “Κακού” τα φάουλ».

Στο τέλος πρόσφερε, εκ μέρους του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, στο Σύλλογο Διδασκόντων των δύο σχολείων μια εικόνα του Αγίου Βησσαρίωνος ώστε να κοσμεί πλέον το γραφείο τους και από ένα αντίτυπο του άρτι εκδοθέντος βιβλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, με τίτλο “Μεσσηνιακό Αγιολόγιο”, στο οποίο εμπεριέχεται και η βιογραφία του Οσίου Βησσαρίωνος, ενώ σε όλους τους μαθητές έδωσε, ως ευλογία, από μια εικονίτσα του Οσίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχαριστίες προς το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και τον π. Φίλιππο της λυκειάρχου Δήμητρας Γρουσουζάκου και του προέδρου του 15μελούς Συμβουλίου των μαθητών, Ιωάννη Σκορδάκη.