Πανελλαδική απεργία: Συγκεντρώσεις σε Καλαμάτα Κυπαρισσία και Πύλο

Πανελλαδική απεργία: Συγκεντρώσεις σε Καλαμάτα Κυπαρισσία και Πύλο

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί σήμερα όλη η χώρα, με κινητοποιήσεις και πορείες να έχουν προγραμματιστεί και για τη Μεσσηνία.

Στην Καλαμάτα συγκεντρώσεις θα γίνουν στην πλατεία 23ης Μαρτίου καθώς και στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Ακολουθούν κάποιες από τις σχετικές ανακοινώσεις –καλέσματα:

Οι γιατροί του ΕΣΥ συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία
Στη σημερινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και βασικό αίτημα να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους της τραγωδίας, θα συμμετέχει και το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας.

Το Σωματείο καλεί τα μέλη του και όλους τους πολίτες να δώσουν το «παρών» στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας στις 10.30 π.μ. αύριο.

«Όλοι και όλες εκεί να γίνουμε εμείς η φωνή των νεκρών, να διεκδικήσουμε: 

-τη διαλεύκανση του εγκλήματος και την απόδοση ευθυνών στους πραγματικά υπεύθυνους

-να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των δημόσιων δομών

 -να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του παιδοογκολογικού

-να ενισχυθούν οι δομές δημόσιας υγείας με μαζικές και μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού

-να σταματήσει το κράτος να αντιμετωπίζει την προστασία της εργασίας μας και της ζωής μας ως κόστος», σημειώνουν οι γιατροί.


ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη


Δίωρη στάση εργασίας προτείνει στα μέλη της η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας
Στις σημερινές πανελλαδικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συμμετέχει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος και Νήσων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Μάλιστα, παροτρύνει και προτρέπει όλα τα σωματεία – μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις με δίωρη στάση εργασίας. «Η στάση εργασίας πραγματοποιείται ως ένδειξη συμπαράστασης στις οικογένειες των νεκρών και στοχεύει στη μη συγκάλυψη και αποποίηση ευθυνών.  Απαιτούμε η έρευνα από τις Αρχές να προχωρήσει ταχύτατα και σε “βάθος”. Απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν όλοι όσοι εμπλέκονται», σημειώνει στην ανακοίνωση η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.


Σιωπηρή διαμαρτυρία δικηγόρων στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας
Και οι δικηγόροι θα απέχουν σήμερα Πέμπτη από τα καθήκοντά τους, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και σε ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στο πένθος τους.

Σύμφωνα με απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, την ίδια μέρα, στις 11.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί σιωπηρή διαμαρτυρία των μελών του έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας (στην κεντρική είσοδο του επί της οδού Αριστομένους). 

«Tο δικηγορικό σώμα (με τις αποφάσεις της Ολομέλειας από 5/3/2023 και της Συντονιστικής Επιτροπής από 13/3/2023) έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη για ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτιών του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία και σχετίζονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και να αποδοθούν ευθύνες, αστικές και ποινικές, όπου και αν ανήκουν, τόσο σε υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και σε κάθε άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο. Πρόκειται για ζήτημα εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, που μας αφορά όλους.    Κανείς δε δικαιούται να μένει αμέτοχος μπροστά σε αυτή την τραγωδία. Το οφείλουμε στα θύματα του δυστυχήματος και στις οικογένειές τους, αλλά και στην κοινωνία μας, που δεν μπορεί να ξαναβιώσει μία νέα τραγωδία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.


Ομοσπονδία Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Μεσσηνίας
Τη συμπόρευσή της στην   συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται   στην 
Καλαμάτα, την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό
δυστύχημα στα Τέμπη, ανακοινώνει η  Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών
και Εμπόρων Ν. Μεσσηνίας (ΟΕΒΕΣ).

Η  χώρα μας βιώνει μέρες πένθους. Η ανείπωτη εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει
συγκλονίσει όλους τους Έλληνες. Είναι υποχρέωση όλων να αναζητηθούν άμεσα οι απαντήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν το τραγικό αυτό γεγονός, το οποίο
στέρησε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους πολλοί νέοι. Είναι
απαίτηση όλων  η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών. Είναι χρέος στις
ψυχές όσων χάθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό  η ΟΕΒΕΣ, με απόφαση του Προεδρείου της, αποφάσισε να
συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική κινητοποίηση που έχει καθοριστεί για την
Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, από κοινού με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και 
Δημοσίου Τομέα, ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για να μη ξαναθρηνήσει η χώρα  ανθρώπινες ζωές.


Για αυτό καλούμε όλα τα μέλη μας, μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες,  να
συμμετέχουν μαζικά σε  συμπόρευση με τους κατά τόπους Εμπορικούς
Συλλόγους, Εργατικά Κέντρα και άλλες Κοινωνικές Ομάδες.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί , στο Εργατικό
Κέντρο Καλαμάτας την Πέμπτη 16/3/2023  ώρα 10.30 π.μ.
Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη. Των Νέων Ανεκτίμητη!


ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μεσσηνίας
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για αλήθεια και δικαιοσύνη, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, για τη στήριξη των συγκοινωνιών και συνολικά των δημόσιων αγαθών.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο και τα σωματεία τους, που αγωνίζονται ενάντια στην απαξίωση και τη διάλυση του ΟΣΕ, και προειδοποιούσαν επί μήνες την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με τους κινδύνους που υπήρχαν για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε δυναμικά στη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και στη συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, την Πέμπτη 16 Μαρτίου στις 10.30 το πρωί.


Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας
Το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας μαζί με το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία της Πέμπτης 16/03/2023 και όλους, εργαζόμενους και πολίτες της Καλαμάτας, την ίδια μέρα Πέμπτη 16.3.2023 στις 10.30 μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να απαιτήσουμε την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος στα Τέμπη και την απονομή δικαιοσύνης.

Για το έγκλημα στα Τέμπη δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε μόνο το ανθρώπινο λάθος ενός εργαζόμενου. Ήταν το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της χρόνιας υποβάθμισης και απαξίωσης των δημοσίων υπηρεσιών με μοναδικό σκοπό το ξεπούλημά τους στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Γι’ αυτό το λόγο η δικαιοσύνη θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να βάλει το μαχαίρι βαθιά στο κόκκαλο.
Εξίσου ένοχοι με το μοιραίο σταθμάρχη, αν όχι περισσότερο, είναι όλες οι κατά καιρούς διοικήσεις του ΟΣΕ και οι Υπουργοί Μεταφορών, που λόγω της εγκληματικής τους αδιαφορίας και των σκόπιμων παραλήψεών τους οδήγησαν στο θάνατο 57 αθώες ψυχές.

Το έγκλημα των Τεμπών δεν πρέπει να συγκαλυφθεί!
Διεκδικούμε ασφαλείς δημόσιες συγκοινωνίες!

Απαιτούμε να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που θυσιάζουν το μέλλον της χώρας μας στο βωμό του κέρδους!


Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα
Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων
Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών
Συνδικάτο Επισιτισμού τουρισμού
Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας
Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας

Η τεράστια λαϊκή κινητοποίηση τη μέρα της απεργίας στις 8 Μάρτη, έστειλε την κυβερνητική προπαγάνδα στα σκουπίδια. Συνέθλιψε την άθλια επιχείρηση απαλλαγής ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, της Ηellenic Train, του ΟΣΕ.

Οι μέρες περνούν, όμως τίποτα δε μπορεί να σβήσει τις πραγματικές ευθύνες της δολοφονίας στα Τέμπη! Είναι πλέον πιο καθαρό πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος.

Ένοχος είναι το κράτος των λίγων, η πολιτική της εμπορευματοποίησης που υποβιβάζει την ανθρώπινη ζωή και τη ζυγίζει στη σχέση κόστος-όφελος, όπου κόστος είναι η ζωή του λαού και όφελος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Όλες αυτές τις μέρες δυναμώνει ο προβληματισμός στο μυαλό αρκετών εργαζομένων από κάθε κλάδο, από κάθε χώρο δουλειάς.

Είναι σύγχρονο και φυσιολογικό να χαρακτηρίζει τη ζωή μας η φράση «πάμε και όπου βγει»; Τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» που πληθαίνουν έχουν την ίδια αιτία με το έγκλημα στα Τέμπη. Το κέρδος των λίγων!

Η ασφάλεια μας, η προστασία της ανθρώπινης ζωής συμπιέζεται στα όρια της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. 

Δεν μας ταιριάζει μια ζωή που η προστασία της αποτελεί κόστος, η αξιοπρέπεια θα βρίσκεται μεταξύ πλειστηριασμών, αυξήσεων-ψίχουλα που θα αναγκάζεσαι να κόβεις από τις βασικές ανάγκες. Να μη δεχτούμε το μέλλον που μας προετοιμάζουν για ζωή με κουπόνια και θανάτους με εισιτήριο άνευ επιστροφής.

Με μεγαλύτερη ορμή, πιο πολλοί, πιο αποφασισμένοι!

Η πείρα των τελευταίων 12 χρόνων και οι τραγικές καταστροφές που έβαλαν τη σφραγίδα τους επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν «μεσσίες»! Οι ζωές μας αξίζουν και τις θέλουμε ασφαλείς και για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας!

Χρέος για τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε νέο και νέα, είναι να συνεχίσουμε να ζητάμε τα αυτονόητα: Το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί!

Να δυναμώσει ο αγώνας για:
·    Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

·         Την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας

·  Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.

·         Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

·  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας

Προσυγκέντρωση 10πμ Πλατεία 23ης Μαρτίου
Κεντρική Συγκέντρωση 10:30πμ Κεντρική Πλατεία


Φορείς Κυπαρισσίας
Κάλεσμα στη σημερινή απεργία
-Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στην Κυπαρισσία

«Όλοι και όλες στη νέα απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων και συλλόγων την Πέμπτη 16 Μάρτη και ώρα 11.00 το πρωί, στο κτήριο του Εργατικού κέντρου Κυπαρισσίας. Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί. Όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή. Η τεράστια λαϊκή κινητοποίηση τη μέρα της απεργίας, στις 8 Μάρτη, έστειλε την κυβερνητική προπαγάνδα στα σκουπίδια. Συνέθλιψε την άθλια επιχείρηση απαλλαγής ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, της Ηellenic Train, του ΟΣΕ. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος – οι ζωές μας έχουν αξία!», τονίζουν το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας, το Σωματείο Συνταξιούχων Μεσσηνίας και η Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας σε κοινή ανακοίνωση – κάλεσμα για την αυριανή απεργία.

Προσθέτουν, μεταξύ άλλων, πως «οι ζωές μας αξίζουν και τις θέλουμε ασφαλείς και για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας! Χρέος για τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε νέο και νέα, είναι να συνεχίσουμε να ζητάμε τα αυτονόητα: Το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί! Να δυναμώσει ο αγώνας για: Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς. Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας».


Συγκέντρωση στην πλατεία της Πύλου
Συγκέντρωση και πορεία διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη, 16 Μαρτίου, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία της Πύλου το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Μεσσηνίας και η Ομάδα Γυναικών Πυλίας.