Πρωτοβουλία της ολομέλειας δικηγόρων για παρέμβαση στην τραγωδία των Τεμπών

Πρωτοβουλία της ολομέλειας δικηγόρων για παρέμβαση στην τραγωδία των Τεμπών

Θα συγκροτηθεί επιτροπή για κατάθεση μήνυσης ή υποστήριξη της κατηγορίας

Επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει από νομική και ουσιαστική σκοπιά  την τυχόν  παρέμβαση των Δικηγορικών Συλλόγων στην τραγική υπόθεση των Τεμπών, αποφάσισε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη, οι δικηγόροι μελετούν την παρέμβασή τους στην υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και γι’ αυτό την Κυριακή, συνεδρίασε η Ολομέλεια των Προέδρων, μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Είμαστε συγκλονισμένοι»
Η Ολομέλεια των Προέδρων αφού εξέφρασε τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων  και ευχήθηκε  στους τραυματίες ταχεία αποκατάσταση της υγείας τους, τονίζει σε ανακοίνωσή της:

«Στεκόμαστε  συγκλονισμένοι μπροστά σε αυτή την τραγωδία με δεκάδες θύματα νέους ανθρώπους. Δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους μας. Η Πολιτεία υποχρεούται  άμεσα,  χωρίς περιστροφές, να εγγυηθεί και να αναλάβει την ευθύνη για την πλήρη και  πολυεπίπεδη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών.

Η ταχεία και πλήρης διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και η απόδοση των ευθυνών,  όπου ανήκουν, είναι απόλυτα επιβεβλημένη.

Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα,  που είδαν το φως της δημοσιότητας, που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και  σχετίζονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Λόγω της μείζονος σοβαρότητας της υπόθεσης,  η διενέργεια της ανάκρισης θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικό Εφέτη ανακριτή».

Συγκρότηση Επιτροπής
Επίσης, η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής από μέλη της, προκειμένου να διερευνήσει από νομική και ουσιαστική σκοπιά, την τυχόν  παρέμβαση των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ιδίω ονόματι, λόγω του ειδικού εννόμου συμφέροντος που έχουν, κατ’ άρθρο 90 Κώδικα Δικηγόρων, είτε με την κατάθεση μηνύσεως είτε με παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή ποινική διαδικασία και  κατά παντός υπευθύνου που ήθελε βρεθεί.

Τέλος, καταδικάζει έντονα και απερίφραστα κάθε συμπεριφορά δικηγόρου, που επιχειρεί, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα, να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο.

«Κάθε συμπεριφορά συναδέλφου, που αντίκειται στον Κώδικα Δικηγόρων και τη Δεοντολογία και απάδει του κύρους και της αξιοπρέπειας του δικηγορικού λειτουργήματος είναι πειθαρχικά ελεγκτέα και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα κάθε Συλλόγου υποχρεούνται να επιλαμβάνονται, χωρίς καμία καθυστέρηση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. 

Β.Β.