Τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων γεωπονικών σχολών

Τροπολογία για τα επαγγελματικά  δικαιώματα των πτυχιούχων γεωπονικών σχολών

Θα κατατεθεί στο Ερανιστικό Νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού

Την κατάθεση υπουργικής τροπολογίας, η οποία θα δίνει οριστική λύση στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων πανεπιστημιακών γεωπονικών σχολών πενταετούς φοίτησης, προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Το θέμα έχει αναδειχθεί από την κατάληψη της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι, ενώ χθες διαμαρτυρία έκαναν και οι φοιτητές στην Καλαμάτα.

Στη Βουλή

Ο κ. Γεωργαντάς είχε διαβεβαιώσει τις προηγούμενες μέρες, τόσο τα κόμματα όσο και τους αρμόδιους φορείς, ότι γίνονται οι προσπάθειες, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και όλους τους εμπλεκομένους, να προχωρήσει η λύση του προβλήματος.

Κατά τη συζήτηση, την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ – Δημητρα, ο κ. Γεωργαντάς επανέλαβε όσα είχε αναφέρει και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, για την ανάγκη δίκαιης αντιμετώπισης των αποφοίτων των γεωπονικών σχολών και την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού

«Είναι μια ρύθμιση που πρέπει να γίνει σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων γεωπονικών σχολών πενταετούς φοίτησης. Είναι μια εκκρεμότητα που έρχεται από το νόμο του 2019 και για την οποία σίγουρα δεν ευθύνονται οι πτυχιούχοι, οι οποίοι πρέπει πράγματι να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Έπρεπε, όπως είχα πει και στην Επιτροπή, να γίνουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις και συνεργασίες. Νομίζω ότι έγινε σε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα μία πολύ καλή συνεργασία με τα κόμματα και τους εκπροσώπους του Γεωπονικού Επιμελητηρίου, αλλά κυρίως και πάνω από όλα, έγινε μία απόλυτα ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Σας αναφέρω, λοιπόν ότι υπουργική τροπολογία -για να μην είναι εκπρόθεσμη- θα κατατεθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες, η οποία και θα δίνει οριστική λύση σε αυτό το ζήτημα.

Αν κατατεθεί αύριο το νομοσχέδιο, θα κατατεθεί αύριο και η τροπολογία. Σε κάθε περίπτωση, θα συζητηθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο και νομίζω, έτσι όπως εκφράστηκε, θα έχουμε και την αποδοχή της από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η υπερψήφιση της είναι μια οφειλόμενη ενέργεια από εμάς προς όλους τους πτυχιούχους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.